У цьому році стрес-тести у Європі будуть жорсткішими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У цьому році стрес-тести у Європі будуть жорсткішими

Казна та Політика
187
Згідно із заявою загальноєвропейського банківського регулятора EBA, цього року місцевим банкам доведеться прикласти значно більше зусиль, аби успішно пройти черговий раунд стрес-тестів. Щоправда, попри тяжчі умови сценаріїв, багато аналітиків сумніваються в достовірності результатів перевірок.
Наприкінці минулого тижня EBA нарешті розкрив деякі деталі запланованих стрес-тестів для європейських кредитних організацій. З'ясувалось, що цього разу регулятор вирішив підійти до справи більш зважено, ускладнивши потенційні сценарії розвитку подій відносно зростання економіки, зміни рівня безробіття і навіть вартості житла. Так, живучість банків оцінюватиметься виходячи з того, що економіка ЄС цього року скоротиться на 0,4%. Як показник для 2012 року обрано нульове зростання ВВП. Обидві цифри на 4 відсоткових пункти нижче за офіційні прогнози європейської влади.
Згідно із опублікованою методологією, сценарії тестів цього року будуть засновані на трьох елементах. Першими з них стануть шокові наслідки для сектора, пов'язані із борговою кризою в ЄС. Тут йдеться лише про зниження вартості боргових інструментів, пов'язаних із державними запозиченнями країн-членів. Думка про можливий дефолт якоїсь із країн не допускається. Другий і третій елементи пов'язані з економікою Нового Світу. Це макроекономічні проблеми США і зниження вартості американського долара відносно решти світових валют.
На даний момент в уряду немає чіткого розуміння, скільки саме банків пройдуть перевірку. Передбачається, що з минулого року їх кількість зменшиться на три кредитні організації і складе 88 компаній. Результати перевірок стануть надбанням громадськості вже до червня. За основу своїх підрахунків регулятори візьмуть фінансові показники банків за кінець 2010 року. Це, упевнені в EBA, не дозволить компаніям схитрувати, надавши не зовсім коректні дані.
Попри заяви посилення умов тестів, EBA вже піддався критиці з боку деяких експертів, що звинувачують відомство в дуже м'якому підході. "У сценаріях на цей рік немає ні слова про дефолт якої-небудь країни єврозони. Допускаються погіршення ситуації і зниження вартості деяких інструментів. Але це зовсім різні сценарії з абсолютно різними наслідками для сектора. Подібне рішення EBA примушує замислитись про достовірність цих стрес-тестів", - пояснив РБК daily аналітик EIU Джейсон Керейан. Експерт вважає, що особливу увагу варто приділити результатам іспанських та італійських банків, оскільки рівень власного капіталу кредитних організацій саме цих країн викликає найбільші побоювання ринку.
Прикметно, що заявлена жорсткість тестів деколи дуже відрізняється від умов аналогічних перевірок усередині країн. Наприклад, фахівці EBA візьмуть за основу свого сценарію для Великобританії рівень безробіття 10,6%. Самі британці проводять такі ж тести виходячи із показника в 12,4%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас