ЄЦБ дає ринкам черговий сигнал про можливе підвищення відсоткових ставок у квітні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ дає ринкам черговий сигнал про можливе підвищення відсоткових ставок у квітні

Казна та Політика
197
Висока пильність регуляторів є необхідною умовою стримування інфляційного тиску в єврозоні, заявила в понеділок член виконавчої ради Європейського центрального банку (ЄЦБ) Гертруда Тумпель-Гугерель.
Ринки визнали її слова вказівкою на можливість підвищення відсоткових ставок ЄЦБ на наступному засіданні 7 квітня.
"У разі виникнення будь-яких ознак інфляційних ризиків у середньостроковому періоді ЄЦБ готовий і сповнений рішучості вжити необхідні і своєчасні дії. Криві ризиків середньострокових цінових змін піднімаються вгору. На цьому тлі, безумовно, необхідна висока пильність, і ми пильно стежимо за ситуацією", - сказала Тумпель-Гугерель.
За її словами, підвищення цін на нафту до рівнів вище $100 за барель є "причиною для неспокою".
Останній інфляційний прогноз ЄЦБ, що передбачає зростання цін в 2012 році в середньому на 1,7%, "не враховує нещодавнього підвищення нафтових цін і виходить з припущення, що тиск з боку заробітної плати залишиться стриманим", зазначила представник ЄЦБ.
"У той же час всі наявні прогнози вказують на ймовірне продовження поступового відновлення економічної активності в єврозоні. Надходять позитивні сигнали, і економічна ситуація в цілому досить сприятлива", - вважає Тумпель-Гугерель.
Ситуація на грошово-кредитних ринках продовжує поліпшуватися, і банкам треба менше вливання ліквідності з боку ЄЦБ, ніж раніше, додала вона.
Першим про "високу пильність" в цьому контексті після березневого засідання заговорив глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше. Тоді ж він безпосередньо заявив про можливість підвищення базової відсоткової ставки, додавши, що не варто очікувати сильного підйому або початку серії підвищення ставок.
Тумпель-Гугерель повторила риторику Ж.-К.Тріше першою серед його колег у керівництві ЄЦБ. Раніше в понеділок глава Центрального банку Люксембургу, член ради керуючих ЄЦБ Ів Мерш заявив про зростання інфляційних ризиків у країнах єврозони
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас