Світовий банк оцінив збитки Японії від землетрусу в 235 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк оцінив збитки Японії від землетрусу в 235 млрд доларів

Казна та Політика
227
Збиток, завданий Японії нещодавнім землетрусом і цунамі, може скласти близько $235 млрд, йдеться в огляді Світового банку (СБ).
За оцінками СБ, країні знадобиться п'ять років на відновлення після стихійного лиха, яке скоротить темпи зростання японського ВВП цього року на 0,5 в.п. При цьому основні втрати економіка країни матиме в першій половині 2011 року.
"Збиток, завданий житловому сектору та інфраструктурі, безпрецедентний, - сказано в огляді СБ, опублікованому на сайті банку. - Зростання економіки Японії в другому півріччі відновиться завдяки заходам з відновлення країни, яке може тривати п'ять років".
Збиток, завданий Японії, може скласти від $123 до $235 млрд, збитки приватних страхових компаній у результаті стихійного лиха оцінюються в $14-23 млрд.
Уряд країни буде змушена витратити близько $12 млрд на відновлення країни з поточного бюджету і "набагато більше" з наступного, відзначають у СБ.
Ситуація на АЕС у Фукусімі, на думку експертів, являє собою окрему проблему. Підвищена радіація вже виявлено у низці продуктів харчування, і ця ситуація може погіршитися.
Крім того, тимчасове скорочення споживчого попиту і промислового виробництва в країні може негативно позначитися на торговельних відносинах з регіональними торговельними партнерами, відзначають у СБ. Так, південнокорейські виробники електроніки вже зіткнулися з підвищенням цін на чіпи пам'яті, що випускаються в Японії, на 20%, а підприємства з випуску автомобілів у Таїланді готуються до нестачі запчастин.
"Зупинка підприємств, особливо в сферах виробництва автомобілів і електроніки, являє собою серйозну проблему, - йдеться в огляді. - Японія є основним виробником компонентів і засобів виробництва, що поставляються виробничим мережам в країнах Східної Азії".
На північному сході Японії, який став епіцентром землетрусу, розташовані порти, підприємства з випуску сталі, нафтопереробні заводи, АЕС і підприємства, що виробляють автомобілі та електроніку. Багато з них постраждали в результаті стихійного лиха.
СБ в понеділок також опублікував останній огляд для економіки азіатського регіону, який був складений до землетрусу в Японії. За оцінками банку, темпи економічного зростання в країнах emerging markets Східної Азії сповільняться в цьому році на тлі підвищення центробанками відсоткових ставок для боротьби з інфляцією.
Згідно з прогнозом СБ, ВВП регіону в 2011 році збільшиться на 8,2%, в 2012 році - на 7,9%. У 2010 році зростання економіки регіону становило 9,6%.
Економіка Китаю, як очікується, збільшиться цього року на 9% (на 10,3% в 2010 році).
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас