Мінфін пропонує поділитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пропонує поділитися

Казна та Політика
625
За словами міністра фінансів Федора Ярошенка, перегляд урядом показників державного бюджету на 2011 р. можливий вже в травні. "Перші місяці справді показали, що є позитивні зрушення у дохідній частині бюджету, за результатами першого кварталу якраз будуть прийняті рішення", - повідомив він.
Економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська підтвердила, що показники бюджетних доходів та витрат можуть бути переглянуті у бік підвищення. "Хороша економічна динаміка в першому кварталі 2011 р. на тлі поліпшення зовнішньої кон'юнктури на світових ринках повинна сприяти наповненню бюджету", - заявила вона. Крім того, як запевняє експерт, тривале зростання цін на сировинні товари в світі, а також підвищення собівартості виробництва створює передумови для прискорення інфляції та перевищення офіційного показника, що використовувався при розробці бюджету. Що теж буде сприяти зростанню бюджетних доходів.
Крім того, раніше уряд заявляв про намір підвищити план податкових надходжень на 2 млрд. грн. і на таку ж величину скоротити витрати бюджету. Але поки конкретних заходів щодо підвищення податкових надходжень з боку уряду не спостерігається. На думку аналітика ІК "Ренесанс Капітал" Анастасії Головач, зменшити витратну частину цілком реально за рахунок того, що фактична інфляція може виявитися вищою від закладеної при розрахунку бюджетних показників на цей рік.
"Раніше уряд заявляв МВФ про свою готовність переглянути прогноз інфляції на 2011 р. до 10-11%, що цілком обґрунтовано. Крім тиску на ціни з боку запланованого підвищення тарифів, зростання цін на сировинні товари на зовнішніх ринках може надати і відповідний тиск на споживчі ціни", - запевняє експерт ІК "Ренесанс Капітал".
Втім, основною причиною внесення змін до бюджету, на думку аналітиків, є узгодження з МВФ більш повільного підвищення тарифів на газ. Наміри влади згладити графік зростання газових розцінок в 2011 р. потребуватимуть додаткових коштів для покриття дефіциту "Нафтогазу" (попередньо уряд оцінив ці витрати в 4 млрд. грн). А це означає, що дефіцит держбюджету має зменшитися на суму, еквівалентну додаткових потреб компанії.
Проте уряд, згідно з проектом листа про наміри, зобов'язується зберегти консолідований дефіцит бюджету на спочатку запланованому рівні близько 4% ВВП. Тому погашення дефіциту "Нафтогазу" спричинить внесення змін і до державного бюджету.
"Для того щоб утримати загальний дефіцит державних фінансів (що включає і дефіцит бюджету "Нафтогазу України") в межах 3,5% від ВВП цього року, уряду потрібно буде скоротити витрати і знайти нові джерела доходів", - говорить аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий. Щоб виконати вимоги МВФ, дефіцит державного бюджету має бути зменшений до 2,8% від ВВП, вважає він.
За оцінками опитаних експертів, в 2011 р. зростання ВВП має утриматися на рівні 4-5%, інфляція - 10-11,3%, а дефіцит бюджету - 3-4% ВВП. "Економічне зростання на рівні 5% дійсно можливе в першому кварталі, але його темпи протягом поточного року не збережуться. Тому уряду не варто змінювати макропоказники, заплановані на 2011 р.", - резюмує керівник аналітичного підрозділу групи компаній "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) Олександр Вальчишен.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас