АМКУ визнав зростання впливу монополій на українські ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ визнав зростання впливу монополій на українські ринки

Казна та Політика
258
У звіті Антимонопольного комітету України (АМКУ) Верховній Раді про діяльність у 2010 році відкрито вказано, що структурні передумови конкуренції в національній економіці погіршилися в порівнянні з попередніми роками.
Всього за рік частка ринків з конкурентною структурою зменшилася на 6%. Частка ж ринків "чистої монополії" збільшилася на 2%, а ринків з ознаками домінування - на 8%. Про це говорить доцент Інституту міжнародних відносин Сергій Козьяков.
За даними Антимонопольного комітету, рівень монополізації зріс в 29 галузях, зменшення цього рівня спостерігалося тільки у 14 галузях. Частка "чистої монополії" збільшилася у всіх секторах економіки з 14,2 до 17,2%, ринків з ознаками домінування - з 36,6 до 64,5%. Про тенденції прискорення концентрації свідчать і цифри розглянутих в 2010 році заяв про видачу дозволів на концентрацію суб'єктів господарювання, яких було 697. Що більше, ніж у 2009 році. Але ж це стосується тільки суб'єктів, які бажають легально провести процедури з концентрації.
У результаті такої тенденції до списку найбагатших людей світу за версією журналу Forbes потрапили вісім українців. Однак у цьому списку немає багатьох відомих в Україні та світі українців. А от у списку, можливо, більш інформованого українського журналу "Фокус" вже 21 мільярдер.
Лише за рік один з українських мільярдерів збільшив свої статки у три рази. Одночасно соціальні наслідки державної економічної політики проявилися в тому, що майже 10 млн українців живуть на межі бідності. Вперше з 2003 року в Україні їх відсоток знову почав збільшуватися. Так, якщо в передкризовому 2008-му лише 18,1% українців жили на доходи нижче прожиткового мінімуму, то в 2010-му цей показник зріс до 21,4%.
До цього треба додати й те, що Україні до 2011 року посіла 73-е місце в рейтингу якості життя (з 192), 89-е - у рейтингу глобальної конкурентоспроможності (з 130), 162-е - у рейтингу економічних свобод (з 183). Українці знаходяться в лідируючій трійці громадян світу, які бажають отримати грін-карт для від'їзду в США. Половина молоді не від хорошого життя хоче виїхати з країни і більше не повертатися.
Таким чином, успішний економічний розвиток, влада і статус в Україні можливі перш за все для суб'єктів господарювання та підприємців, які є монополістами або близькими до цього. Друга частина цього простого економічного закону полягає в тому, що одночасно погіршується економічне і соціальне становище іншої, переважної частини населення.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас