Уряд ініціює введення диффнадбавки за якість української нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд ініціює введення диффнадбавки за якість української нафти

Казна та Політика
191
Кабінет міністрів України пропонує до цін продажу нафти, реалізованої на біржових торгах, ввести диференційовані надбавки за якість у діапазоні $0-17/тонна.
Відповідна пропозиція закріплена в проекті урядової постанови "Деякі питання організації та проведення біржових аукціонів із продажу нафти сирий і газового конденсату власного видобутку, зрідженого газу й вугілля", опублікованому на веб-сайті Міністерства економічного розвитку й торгівлі України.
Згідно з документом, який повинен замінити діючий порядок проведення аукціонів із продажу енергоресурсів, у цілому передбачається відмова від діючої єдиної надбавки за якість у розмірі $17/тонна.
Згідно з новими пропозиціями, надбавка за якість розраховується на основі митної вартості нафти марки Urals, що поставляється трубопровідним транспортом в Україну. Для I групи якості вона визначена на рівні - $17/тонна, для II групи якості - $2/тонна, для III групи якості - $0/тонна. Таким чином, уряд пропонує відмовитися від єдиної надбавки в розмірі $17/тонна, яка діє в цей час.
Еквіваленти надбавок у гривні будуть розраховуватися за курсом Національного банку України (НБУ) на час реєстрації заявки. При визначенні стартової ціни української нафти надбавка за якість буде враховуватися без податку на додану вартість (ПДВ).
Крім цього уряд пропонує зберегти надбавку за якість українського газового конденсату на рівні $47/тонна ( без ПДВ, за курсом НБУ), яка діє в цей час.
У цілому інші норми формування стартової ціни нафти й газоконденсату пропонується залишити колишніми.
Стартова ціна реалізованої на аукціонах української нафти й газового конденсату ( без урахування ПДВ, витрат на транспортування й зберігання) повинна визначатися на основі митної вартості нафти за даними Державної митної служби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення біржових торгів.
Зниження цін на нафту й газоконденсат на біржових аукціонах нижче стартової не допускається.
Крім цього, проект постанови містить норму, згідно з якою Мінекономрозвитку повинне в місячний термін провести конкурс на вибір біржі для проведення нею енергетичних аукціонів. Документ містить і проект порядку проведення такого конкурсу.
На сьогодні енергоаукціони проходять на Українській міжбанківській валютній біржі (Київ), торги згідно, конкурсу, у якому раніше перемогла УМВБ, повинні проходити на ній до листопада 2014 року.
У той же час Українська фондова біржа в судах постійно намагається оскаржити це право УМВБ, втім, поки безуспішно.
Згідно з українським законодавством, уся нафта, добута в Україні, підлягає обов'язковій реалізації на аукціонах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас