Парламентський комітет ініціює припинення щомісячного декларування податку на прибуток фізосіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламентський комітет ініціює припинення щомісячного декларування податку на прибуток фізосіб

Казна та Політика
854
Комітет Верховної Ради з питань фінансової, банківської діяльності, податкової та митної політики пропонує Державній податковій службі України (ДПСУ) призупинити подачу податковими агентами щомісячної податкової декларації з податків на прибутов фізичних осіб, згідно з Податковим кодексом, до приведення її у відповідність із нормами документа.
Як повідомила прес-служба комітету з посиланням на його голову Віталія Хомутинника, така ініціатива міститься у відповідному листі комітету, спрямованому в ДПСУ в п'ятницю.
"Таке рішення було прийнято, враховуючи численні скарги платників податків у зв'язку з неналежною організацією роботи з надання зазначеної звітності податковими органами, зокрема, несвоєчасним оприлюдненням форми декларації й необґрунтованим розширенням кількості її показників", - пояснив Хомутинник, якого цитує прес-служба.
Крім того він також відзначив, що застосування такої форми декларування даного податку було ініційовано Міністерством фінансів і регулюється нормами ст.176 Податкового кодексу України.
Згідно зі згаданими нормами, обличчя, що мають статус податкових агентів, повинні щомісяця представляти в органи податкової служби за місцем реєстрації податкову декларацію з податку на прибуток фізичних осіб за формою, установленою центральним податковим органом, про загальні суми прибутків, нарахованих (виплачених, наданих) на користь платників податків, і загальні суми податку на прибутки фізичних осіб, утримані з цих прибутків, а також обсяги перерахованого податку в бюджет.
Податковим агентом з податку на прибуток фізичних осіб, згідно з Податковим кодексом, є юридична особа (його філія, відділення, інший відособлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юрособа, незалежно від організаційно-правового статусу й способу обкладання іншими податками і/або форми нарахування прибутку ( у грошовій або негрошовій формі).
Згідно з повідомленням, ДПСУ також була змінена форма декларації всупереч нормам Податкового кодексу, зокрема, необґрунтовано збільшена кількість передбачених кодексом показників.
Хомутинник додав, що комітет проаналізував обґрунтованість і доцільність подальшого застосування декларації з урахуванням позиції платників податків і ДПСУ і ухвалив рішення щодо включення в законопроект " Про внесення змін у Податковий кодекс України й деякі законодавчі акти" (№8217) норми України, що передбачає вилучення з Податкового кодексу, положення про надання щомісячної декларації з податку на прибуток фізичних осіб". Згаданий законопроект планується до розгляду на поточній сесії парламенту.
"Комітет і надалі буде здійснювати моніторинг введення норм Податкового кодексу з метою дотримання його положень контролюючими органами і платниками податків, а також оперативно готувати необхідні зміни", - підкреслив Хомутинник.
У свою чергу, голова ДПСУ Віталій Захарченко прокоментував у п'ятницю цю проблему, "ми знали, що буде така кількість декларацій і воно передбачене новим законодавством".
"Податкова ніколи не наполягала взагалі на такій формі декларацій. Ми вважаємо, що досить було тих декларацій, які подавалися раніше, але законодавець пішов таким шляхом. Ми змушені просто їх (декларації) обробляти", - сказав Захарченко.
В той же час він пояснив, що ДПСУ розробляє й інші форми подачі звітності, зокрема в електронній формі, щоб уникнути черг.
"Податкова зробить усе, що б черг таких не було (…) Але це не робиться в один день, для цього необхідно час ", - підкреслив Захарченко і запевнив, що ДПСУ прийме всі декларації.
"Не буде такого, що в когось не прийняли. Проблем ніяких не буде. Всі декларації будуть прийняті", - сказав голова ДПСУ.
Як повідомлялося, ДПСУ в період подачі податкової звітності буде обслуговувати платників податків і в найближчі вихідні дні, а також продовжить час роботи інспекцій у робочі дні перед вихідними до 21:00.
Приймання звітності здійснюється з 8:00 до 21:00. Податківці також будуть обслуговувати платників податків у вихідні - 19 і 20 березня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас