УКБС радить НБУ почитати "Базель" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС радить НБУ почитати "Базель"

Казна та Політика
375
Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до НБУ з пропозицією внести зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні у зв'язку з необхідністю приведення його норм у відповідність до Закону України "Про банки і банківську діяльність". Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба УКБС.
Представники банківського співтовариства відзначили, що після прийняття змін банки повинні поступово наростити статутний капітал до 120 млн грн протягом п'яти років з моменту набрання цим законом чинності: починаючи з 2011 р. і закінчуючи 2016 р. в той же час згідно з інструкцією, фінустанови зобов'язані здійснити капіталізацію в тому ж обсязі до 01.01.2012 р. Отже, необхідність внесення змін зумовлена виникненням невідповідностей між цим нормативними актами.
УКБС зазначив, що нормативні документи регулятора містять досить обмежений перелік інструментів для збільшення регулятивного капіталу, найбільше використовується залучення субординованого боргу. Але з точки зору прибутковості банківської системи такий шлях не є доцільним, оскільки призводить до додаткових витрат фінустанов.
"Причому, банк буде змушений платити відсотки за користування субкредитами, що нівелює економічний ефект від впровадження норми, оскільки банки позбавляються можливості збільшувати статутний капітал за рахунок рекапіталізації прибутку", - впевнені в УКБС.
Разом з тим, в асоціації відзначають, що збільшення субординованого боргу в статутному капіталі банків веде до погіршення якості капіталу всієї банківської системи. Так, за даними НБУ на 01.01.2011 р., власний капітал банків склав 137,7 млрд грн, а субординований борг 36,4 млрд грн, що становить більше 26% власного капіталу.
При цьому, після встановлення НБУ вимог щодо термінового збільшення регулятивного капіталу до 120 млн грн, частка субборгу в капіталі банків зросла.
"Обмеживши банки в праві збільшувати депозитний портфель, регулятор обмежив їх можливість залучати ресурс для подальшого отримання прибутку. Таким чином, невеликі фінустанови позбавляються шансу отримувати прибуток для подальшої рекапіталізації. У цих умовах єдиним виходом із ситуації є врегулювання правової колізії шляхом внесення змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні (постанова Правління НБУ від 28.08.2001 N 368 та продовження до 2016 року термінів для нарощування регулятивного капіталу до 120 млн грн", - упевнена генеральний директор УКБС Галина Оліфер.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас