Кодекс як інструмент боротьби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кодекс як інструмент боротьби

Казна та Політика
428
Митні процедури входять до трійки основних проблем для підприємців", - заявив віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко на прес-конференції в середу. Він вважає, що новий МК повинен чітко регламентувати і максимально спростити митні процедури, а також створити прозорий механізм визначення митної вартості товару.
Нову редакцію Митного кодексу розробляє група при Кабміні. За словами заступника голови партії "Сильна Україна" Олександри Кужель, представники робочої групи у своїх поправках до МК ініціюють надання митних декларацій та супровідних документів в електронній формі, введення електронної системи обміну інформацією між країнами. "У першу чергу, така система дозволить забезпечити контроль за транзитними товарами", - пояснила пані Кужель.
На сьогоднішній день діяльність Держмитниці регулюється Митним кодексом, прийнятим в липні 2002 р. Про необхідність оновити митні правила неодноразово говорили президент і прем'єр-міністр. Сергій Тігіпко прогнозував прийняття нової редакції МК до кінця минулого року, але в намічені терміни розробити варіант документа, що влаштовує бізнес і державу, не встигли.
18 лютого 2011 року комуніст Євген Царьков і регіонал Олег Царьов зареєстрували в Раді законопроект № 8130. Документ передбачає модифікацію системи митних платежів на кордоні України та правил їх застосування, порядку видачі дозвільних документів, зміну механізму застосування митниками інформаційних технологій.
Альтернативний проект МК № 8130-1 4 березня ц.р. був зареєстрований в парламенті бютівцем Олегом Шевчуком, регіоналами Ярославом Сухим і Василем Чудновим.
Обидва законопроекти переслідують різні цілі. "Один з них передбачає більш ефективний фіскальний підхід, націлений на підвищення ефективності роботи митних служби і, відповідно, більш високі темпи наповнення держказни. Інший - більш ліберальний по відношенню до бізнесу, передбачає полегшення проходження митних процедур і несе певні ризики для наповнення держбюджету", - пояснив глава парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник (Партія регіонів). На сьогодні Держмитниця забезпечує 35% надходжень до держбюджету. У минулому році дохід держави від митних зборів склав 86 млрд. грн. "З урахуванням збільшення обсягів імпорту та зростання цін, цього недостатньо", - констатує Хомутинник.
Як показує практика, не варто сподіватися на те, що держава прийме законопроект, що загрожує скороченням надходжень до бюджету. За словами Хомутинника, новий МК буде передбачати максимальне застосування норм прямої дії. "Це означає, що в кодексі не буде великої кількості посилань на підзаконні нормативні акти Держмитниці", - пояснив депутат. Уніфікувати і прийняти новий звід митних правил Рада планує в першому півріччі поточного року.
Активну участь політиків у розробці МК в значній мірі зумовлена бажанням задовольнити свої політичні та фінансові амбіції. "На сьогоднішній день проблема не в тому, який кодекс, а в тому, хто його автор і хто на цьому авторстві заробить додатковий рейтинг", - сказав "і" заступник глави Держмитниці Павло Пашко. За його словами, існуючі варіанти МК на 70% повторюють один одного. Відмінності - у деталях. Як розповів Пашко, у законопроекті № 8130-1 розширені положення про повноваження економічного оператора, визначено чіткий перелік документів, який подається для митного контрольного оформлення, у ньому немає такої санкції, як конфіскація товару. Замість цього за порушення пропонується штрафувати. Однак цей документ, вважає заступник голови Держмитниці, передбачає лише часткове приведення митних процедур у відповідність з міжнародними документами, зокрема, з положеннями Кіотської конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур.
Ситуація з розробкою нової редакції МК нагадує процес підготовки Податкового кодексу, розробка якого спочатку була доручена Сергію Тігіпку. Після активізації протестних настроїв Тігіпко був відсторонений від податкової реформи, а його рейтинг різко знизився. Досить імовірно, що Митний кодекс, як і Податковий, для віце-прем'єра та інших причетних до його розробки політиків перетвориться на інструмент політичної боротьби, а не на спосіб позбавлення бізнесу від митних складнощів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас