Експерт: РФ розраховує отримати українську ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: РФ розраховує отримати українську ГТС

Енергетика
437
Росія не форсує будівництво "Південного потоку", оскільки розраховує отримати контроль над газотранспортною системою (ГТС) України.
Таку думку в РФ висловив начальник аналітичного управління Фонду національної енергетичної безпеки (РФ) Олександр Пасічник.
"Росія не форсує процес при всьому бажанні будувати "Південний потік" тому, що це може негативно вплинути на україно-російський діалог з об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому", - сказав Пасічник.
На його думку, саме тому Росія розглядає альтернативні сценарії, зокрема відмову від морської частини "Південного потоку" на користь транспортування газу кораблями.
Експерт вважає, що в разі досягнення "фінальної мети передачі "Газпрому" національної ГТС України", швидше за все, буде прийнято рішення про відмову будувати "Південний потік".
"Кратне зростання споживання газу в Європі не передбачається. Який сенс будувати трубу, яка буде порожньою?" - зазначив експерт.
Він підкреслив, що співпраця з Україною для РФ набагато вигідніша фінасово, оскільки будівництво "Південного потоку" потребуватиме до 16 млрд. євро проти 3-4 млрд. дол. для модернізації української ГТС.
Як повідомлялося, 17 березня глава Міністерства енергетики РФ Сергій Шматко на засіданні президії уряду РФ повідомив, що Міненерго Росії опрацьовує декілька морських альтернативних варіантів транспортування газу в рамках проекту "Південний потік".
Зокрема, за його словами, опрацьовуються традиційна частина з прокладкою підводної частини по дну Чорного моря; організація човникових поставок охолодженого компримованого газу за так званою технологією "ЗПГ-лайт" в межах Чорного моря; організація човникових поставок просто компримованого газу; організація човникових поставок ЗПГ (зрідженого природного газу) в межах басейну тільки Чорного моря і з виходом на середземноморські напрямки. А також поставки ЗПГ з півострова Ямал, зазначив він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас