Литвицький: Показники розвитку економіки свідчать на користь збереження поточних процентних ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Показники розвитку економіки свідчать на користь збереження поточних процентних ставок

Казна та Політика
192
Показники розвитку економіки свідчить на користь пропозиції збереження поточної стабільності процентних ставок і мейнстріму політики обмеженого впливу на вільне курсоутворення. Про це РБК-Україна заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"За два місяці ВВП зріс орієнтовно на 5,1-6,1%. За січень згідно повідомленню Держслужби статистики мали 5,1%. У січні-лютому 2010 оцінки становили 4,2%. Отже йдеться про прискорення зростання. Наша оцінка ВВП за січень-лютий ближче до 6% (верхньої межі діапазону). Звертаю увагу на високу базу порівняння 2010 р. (4,9% - за січень-березень). Березень цього року може додати динаміки, оскільки у цьому місяці традиційно маємо перший пік у промисловості. Наразі сформувалися підстави для покращення річного прогнозу зростання ВВП. Це доцільно здійснити в ході перегляду Бюджету, за підсумками І кварталу", - зазначив Литвицький.
За словами експерта, у лютому вже три галузі зростали у вимірі дворозрядною цифрою, чого не було з 2007 р. "Промисловість і торгівля покращили кумулятивну динаміку на 0,8% (відповідно до 10,5% та 11,9%, з січневих 9,7% та 11,1%). Транспорт посилив темп зростання у січні-лютому до 12,7% проти січневих 12,2%. Сільське господарство збільшило обсяги у січні-лютому на 5,0%. Це на 0,3% менше ніж у січні, але на 0,5% вище за річний бюджетний орієнтир. Збережений рівень економічної активності у будівництві - 6,1% приросту за два місяці, як і за січень. Це свідчить про те, що процес відновлення інвестиційної активності триває, хоча ще і не набирає нової сили", - сказав він.
Також, за словами керівника групи радників глави НБУ, внесок Нацбанку у досягнення прискореної динаміки ВВП залишився потужним. "Зниження інфляційного тиску триває (інфляція за два місяці вдвічі менша за минулорічну - 1,9% проти 3,7%). Кредити в економіку у січні-лютому вперше зросли в цьому році - у січні їх динаміка (-0,2%) була від'ємною, а в лютому вона стала позитивною - 1,0%. А з початку року становила 0,8% проти зменшення на 2,3% у січні-лютому 2010 р.", - відзначив Литвицький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас