Ъ: СОТ знайшла прийом проти лому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: СОТ знайшла прийом проти лому

1162
Перенесення Україною термінів зниження експортного мита на брухт кольорових металів викликав невдоволення Світової організації торгівлі (СОТ). Організація звернулася в Мінекономрозвитку з пропозицією ініціювати скасування відповідного закону. У міністерстві мають намір виконати прохання СОТ, а також ініціювати скасування експортних мит на брухт чорних металів. Це рішення викличе дефіцит металобрухту на ринку, що невигідно меткомпаніям, відзначають експерти.
СОТ звернулася до уряду України з проханням розглянути можливість скасування чинних мит на експорт відходів і брухту чорних металів, повідомив учора генеральний директор об'єднання метпідприємств "Металургпром" Василь Харахулах. Цю інформацію підтвердили газети в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ). Крім того, в листі заступнику глави МЕРТ Валерію П’ятницькому заступник голови управління генерального директорату Єврокомісії з торгівлі Петер Балаш просить роз'яснити причини прийняття наприкінці 2010 року Верховною радою закону, що порушує одну з умов вступу України до СОТ. Мова йде про перенесення терміну зниження експортних мит на брухт кольорових металів.
Заборона на експорт кольорового металобрухту діяла до вступу України до СОТ. У 2008 році було встановлено мито на рівні 30% з щорічним зниженням ставки на 3 в. п. У 2009 році вона знизилася до 27%, в 2010 році - до 24%. Але згідно з прийнятим парламентом законом, ставка знизиться до 21% не в 2011 році, а лише в 2014. "Тепер країни-члени СОТ, чиї інтереси ущемляє це перенесення, наприклад - ЄС, мають право почати процедуру вирішення спорів у рамках СОТ, - вважає старший юрист юридичної фірми 'Василь Кисіль і партнери" Наталія Микольська. - А у випадку відмови Україні виконувати рішення органу з врегулювання спорів - застосувати санкції щодо українського експорту".
Як зазначило джерело у МЕРТ, Україні швидше за все доведеться відмовитися від перенесення зниження експортних ставок: "Ми можемо посилатися на конституційну норму, що передбачає перевагу міжнародних договорів над національними актами. Тобто, якщо в наші зобов'язання перед СОТ є такий графік знижень - ми будемо виконувати його, а не закон, який порушує це зобов'язання".
МЕРТ також погодилося повністю скасувати експортні мита на брухт чорних металів, повідомив президент Асоціації вторинних металів Валентин Куліченко. За його словами, вчора між ним, Василем Харахулахом і Валерієм П'ятницьким був підписаний відповідний меморандум. "Мита можуть бути скасовані вже в поточному році", - уточнив Куліченко. З 2002 по 2006 рік при експорті металобрухту стягувалася мито в розмірі 30 євро/т. У 2008 році - в перший рік членства України в СОТ - ставка знизилася до 25 євро, в 2009-му - до 18 євро, в 2010-му - до 16,4 євро. У поточному році вона становить 14,8 євро/т. У 2012 році, згідно з умовами вступу України до СОТ, ставка повинна була знизитися до 13,2 євро, а в 2013-му - до 11,6 євро і в 2014 році скласти 10 євро.
Втім, проти повного скасування експортних мит на металобрухт виступили його основні споживачі - металургійні підприємства. "Найближчим часом очікується збільшення споживання металобрухту на внутрішньому ринку у зв'язку з введенням в експлуатацію нових електросталеплавильних заводів, для яких брухт чорних металів є основною сировиною. А скасування мит на експорт може призвести до виникнення дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку. Саме через те , що значні обсяги металобрухту експортувалися, і було запроваджено мито для захисту вітчизняних виробників сталі", - зазначають у прес-службі Донецького електрометалургійного заводу.
У 2010 році Україна експортувала 665 тис. т металобрухту на $217,1 млн. Його середня закупівельна ціна на внутрішньому ринку становила $304/т, експортна - $340/т (FOB порти України). Основні експортери сировини: "Укрмет", "Укрвтормет" і "Тонмет", на них припадає близько 30% всього експорту металобрухту. Близько 90% експортуються до Туреччини, інші - в ЄС і Молдавію.
За оцінками ДП "Укрпромзовнішекспертиза", в 2011 році очікується експорт брухту чорних металів в обсязі близько 700 тис. т.
"За скасуванням експортних мит на металобрухт стоїть бажання основних експортерів вирішити проблему зростання цін на брухт на ринку, - вважає експерт "Укрпромзовнішекспертизи" Юрій Добровольський. - Але в разі скасування мита ми не очікуємо різкого збільшення зростання експорту у зв'язку з тим, що багато металургійних підприємства мають власні брухтозаготівельні компанії". Зокрема, "Метінвесту" підконтрольний "Прометей", "Інтерпайпу" - "Дніпропетровський втормет".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас