Чи варто розміщувати гроші на довгострокові депозити? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто розміщувати гроші на довгострокові депозити?

Кредит&Депозит
8600
За даними НБУ, станом на початок 2011 року частка депозитів фізичних осіб до запиту становить близько 30% у загальному обсязі залучених депозитів від населення. Близько 30% частка депозитів населення на термін 3-12 місяців і лише 6% частка депозитів на термін більше 2 років. Тому банки вкрай зацікавлені у збільшенні довгострокових пасивів. Але чи зацікавлені фізичні особи?
Гроші віддаємо на довго
На українському ринку є пропозиції з розміщення десятирічних депозитів. Три дуже великих банки пропонують населенню розмістити в них грошові кошти на такий тривалий термін за українськими мірками. Причому відсотки за такими довгостроковими депозитами пропонують не високі - у гривні 13,5-15%, в доларах 6-8,5%, в євро 5-6,5%. Багато в чому це перевірка реакції ринку на такі довгострокові продукти. Українці явно ще не готові до таких довгострокових вкладень. Чотири банки пропонують розмістити гроші на депозит строком на 5 років. З урахуванням специфіки нашого фінансового ринку, це вважається великим терміном і тут вже проглядається дуже цікава ситуація.
Деякі банки готові за розміщення грошей терміном на 5 років виплачувати підвищені відсотки (до 16% річних), але є банки, які за 5-річними депозитами згодні виплачувати, тільки знижені відсотки - близько 10%. Близько 10 банків пропонують депозити терміном на 3 роки. Цей термін вже більш спокійно сприймається вкладниками. І хоча повільно, але обсяги такого виду депозитів зростають. Причому щодо трирічних депозитів існує аналогічний підхід. Деякі банки за трирічними депозитами обіцяють виплачувати відсотки з розрахунку 13-15%, а інші ж обіцяють платити за цими депозитами 10-11,5% і не більше. Чому так? Просто банки вважають, що ставки незабаром будуть знижуватися, і тому вони побоюються платити високі ставки на тривалі терміни. Можливо, вони і праві, з своєї точки зору.
Про що варто подумати
На сьогоднішній день банки коли говорять про довгострокові депозити, перш за все мають на увазі депозити терміном на 18-24 місяці. Цей термін ще якось враховує специфіку нашого ринку і менталітет українців і справді заслуговує на увагу. Що ж можна отримати від банку за згоду віддати йому гроші на такий тривалий термін? Перш за все, підвищену ставку за депозитами. Банки зобов'язуються сплатити відсотки за депозитами на термін 18-24 місяців з розрахунку 15-16%, а деякі навіть 20,5% у гривні. Ставки за цими депозитами в доларах США перебувають на рівні 6-8%, в євро 4,5-6% річних. У середньому, ставки за депозитами на термін 18-24 місяці на 0,5-1 п.п. вищі, ніж за депозитами на 12 місяців в цих банках. І невелика премія за термін у таких випадках присутня. Крім ставок за депозитами, банки заманюють клієнтів можливістю капіталізації відсотків, за тими ж ставками. Є ще депозитні програми, які пов'язані з кредитними програмами пільговими відсотками. Розмістивши депозит на тривалий термін, фізособа отримує кредитну картку, де ставка за кредитом плюс 2 п.п. до ставки депозиту. Чим не пільгове кредитування, хоча і умовне.
А чи є альтернатива довгостроковим депозитам?
Довгострокові депозити пропонуються в основному великими і середніми банками, дрібні банки дуже рідко пропонують такі програми. Але зате вони виплачують більш високі ставки за традиційними депозитами на термін до одного календарного року. Якщо великі банки за депозитами на термін до одного року згодні платити відсотки 12-14% річних у гривні, то в дрібних банках можна знайти аналогічну депозитну програму зі ставками 16-18% річних. Аналогічна тенденція спостерігається і з валютних депозитів, ставки в дрібних банках на 2-3 п.п. вищі, ніж у великих. Ця різниця і є плата за надійність банку і популярність.
Корпоративні облігації можна було б розглядати, як альтернативу довгостроковим депозитам. Але це поки що теорія. На українському ринку облігацій немає великої кількості пропозиції облігацій для фізичних осіб, ні за бажаною прибутковістю, ні за термінами. І взагалі ринок корпоративних облігацій після кризи ще перебуває в стадії відновлення. Окрім того, дохід з корпоративних облігацій обкладається податком 5% від суми отриманих відсотків. Тому про перспективність корпоративних облігацій для населення можна тільки мріяти. Хоча, варто врахувати такий цікавий факт. Якщо за депозитним договором, банк все-таки може нав'язати вкладникові перегляд ставки депозиту в односторонньому порядку (ця горезвісне застереження у депозитному договорі, де фізична особа дає право самостійність змінювати ставки за депозитом), то з корпоративними облігаціями таке не проходить. Ставки за корпоративними облігаціями обумовлюються в проспекті емісії облігацій та їх зміна вимагає перереєстрації всього проспекту. Це дійсно ефективний захист.
Завжди з грошима так виходить. Хочеться отримати багато відсотків і ризикувати менше. А от навпаки не хочеться.
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас