Що українці не з'їдять, те росіяни понадкушують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що українці не з'їдять, те росіяни понадкушують

Аграрний ринок
2445
Високі ціни на овочі та фрукти в сусідніх країнах, які вже накрила хвиля продовольчої кризи, стали нездоланною спокусою для вітчизняних овочівників і садівників - з початку року обсяги експорту плодів перевищили показники всього 2010 р. Бажання нагодувати сусідів вже позначилося на внутрішніх цінах.
Кому - вершки, кому - корінці
"Невиїзні" до недавнього часу овочі та фрукти, які в минулі роки традиційно вирощувалися переважно для внутрішнього споживання, пробилися на зовнішній ринок. Смак наших плодів у цьому сезоні розсмакували росіяни. За даними Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), обсяги поставок "вітамінів" в РФ тільки за перші місяці нинішнього року вже перевищили торішні показники. Так, якщо в 2010 р. росіяни з'їли близько 6 тис. т нашої картоплі, то тільки за січень 2011 р - 4 тис.т. Аналогічна ситуація з морквою і буряком, яких в сусідню країну з початку року продано 830 т проти 1,4 тис. т за весь минулий рік.
Аналітик УКАБ Роман Сластьон говорить, що так званий "борщовий набір" (картопля, морква, буряк) зараз є найбільш ходовою овочевою позицією в Росії, що пов'язано з неврожаєм плодів у цій країні. Тільки по картоплі РФ через несприятливі погодні умови минулого року недобрала близько 9 млн т (врожай склав 21 млн т проти очікуваних 30 млн т). Підбивши убогий баланс, російська влада ще восени 2010 року заявила, що включає зелене світло плодоовочевому експорту та особливо раді постачальникам з України та Білорусі.
Але наших експортерів приваблює, природно, не стільки гостинність російських колег, скільки вищі ціни на овочі та фрукти в сусідній країні. Так, якщо на українських ринках кілограм картоплі коштує близько 6 грн/кг, то в РФ - до 9 грн. Різниця в ціні щодо моркви та буряку ще вигідніша для вітчизняних експортерів (3-4 грн проти 9 грн/кг).
Можливістю продавати свою продукцію на зовнішніх ринках наші фермери цікавляться лише у випадку, якщо ціновий розрив досягає 30%. Так, капусту і цибулю, які також затребувані в Росії, українські селяни туди не везуть, адже є можливість реалізувати її за високими цінами і вдома (12 грн і 9 грн/кг відповідно).
"Зовнішні ринки досить клопітні, оскільки компанія-продавець повинна бути учасником зовнішньоекономічної діяльності, крім того, всім знайомі проблеми з поверненням ПДВ. Тому переконати фермера почати експортну діяльність можуть тільки великі обсяги і високі ціни", - говорить директор оптової фірми "Продрезерв" Сергій Юдін.
Вітамінне голодування
Втім, підвищені апетити росіян змушують українських овочівників і садівників миритися зі складнощами. За прогнозами експертів, цього року список плодоовочевої продукції, яка експортуватиметься на зовнішні ринки, істотно розшириться. Крім "борщового набору", в 2-3 рази можуть збільшитися постачання томатів і огірків. З фруктових позицій найперспективнішими виглядають яблука, поставки яких в нинішньому сезоні обіцяють перевищити 100 тис.т.
Власник садових господарств і "яблучної" ТМ "Симиренко" Олексій Симиренко говорить, що цього року попит з боку іноземних покупців на їхню продукцію зріс у кілька разів. Найбільш активні ті ж росіяни, однак кілька великих контрактів запропонували і європейські посередники. Причому, вони навіть готові вносити передоплату за майбутній урожай у розмірі 30-50%, що вигідно відрізняє їх від вітчизняних покупців.
Роман Сластьон прогнозує, що основним ринком збуту для наших овочівників і садівників в 2011 р. залишиться Росія. Європа, до якої давно придивляються українські фермери, поки малодоступна. Наша країна може запропонувати ті ж плодоовочеві позиції, які вирощуються на європейських грядках, отже, становить місцевим фермерам конкуренцію. Протекціонізм європейських чиновників широко відомий, і у випадку з плодами він навіть жорсткіший від звичайного - постачальникам, крім мита до 20%, потрібно орієнтуватися ще і на "вхідні ціни". Охочі продати свій товар дешевше від затверджених розцінок, повинні сплатити різницю на кордоні.
Хоча, знов-таки, не відомо, чи залишаться європейці настільки ж непохитними у міру наростання продовольчої кризи. Коли ті чи інші продуктові позиції потрапляють до розряду дефіцитних, багато країн автоматично скасовують імпортні мита.
Плоди спокуси
Райдужні перспективи наших фермерів загрожують новими бідами внутрішньому ринку. Адже овочів і фруктів в Україні вирощується не так багато. За даними керівника проекту "Агроогляд: овочі та фрукти" Андрія Ярмака, цього року місткість ринку свіжих овочів і фруктів складе 7,5 млн т в натуральному вираженні і близько 35,5 млрд грн. Під городами зайнято близько 600 тис. т і збільшуються ці площі вкрай повільно, оскільки овочівництво вимагає чималих інвестицій (до 4-5 тис. грн/га), хоча залишається менш прибутковим, ніж, приміром, ті ж зернові та оливки.
В результаті врожай плодів не лише не зростає, але і за багатьма позиціями скорочується. Приміром, картоплі минулого року в Україні зібрали на 5% менше (18 млн т) за очікування, моркви, буряку, капусти - на 10% менше. Старіючі сади не дозволяють розраховувати і на збільшення збору яблук і груш. Вже цього року на внутрішньому ринку відчувається дефіцит овочів і фруктів, а експорт, що активізує їх, тільки прискорив зростання цін - за сезон плоди подорожчали, як мінімум, на 30-50%.
Експортуючи вітчизняні овочі та фрукти, які все ще вважаються порівняно "натуральними", в сусідні країни, Україна автоматично відчиняє двері імпорту "напівсинтетичних" плодів з-за кордону. За даними УКАБ, за останні чотири роки обсяги імпорту плодоовочевої продукції в нашу країну зросли в 4,2 рази, перевищивши $860 млн. При цьому по картоплі, капусті, цибулі, моркви, томатах і огірках динаміка ще більш вражає - поставки імпортних плодів збільшилися більш ніж у 18 разів, досягнувши в 2010 р. 190 тис.т.
Тетяна Гармаш
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас