Порошенко: Технологію розрахунку інфляції в Україні необхідно змінити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Технологію розрахунку інфляції в Україні необхідно змінити

Казна та Політика
2263
Технологію розрахунку інфляції в Україні необхідно змінити з урахуванням реальної структури споживання середньої української родини, вважає глава Ради Національного банку України Петро Порошенко.
"Структура споживчого кошика перестала відповідати структурі споживання середньої української сім'ї. Сьогодні є певний розрив... Збереження старих технічних розрахунків інфляції остаточно підірве довіру до економічної інформації", - сказав він.
При цьому, за словами Порошенка, істеблішменту країни необхідно відмовитися від використання моделі розрахунку інфляції в ролі зброї в політичній боротьбі. "Зберігаючи стару методику розрахунку інфляції в таємниці, будь-який уряд може вийти на будь-які показники, закладені до держбюджету. Просто вони не матимуть нічого спільного з реальною ситуацією і реальним споживанням українців. А значить, будуть просто дратувати населення", - підкреслив він.
На думку глави Ради НБУ, зростання цін, яке спостерігається в Україні, в першу чергу б'є по малозабезпечених, які витрачають понад 50-60% місячного доходу на продукти харчування. "Це неминуче призведе до соціального конфлікту, який буде мати неприємні наслідки для всіх. Він вже не буде у формі 2004 року, коли люди на Майдані матом не лаялися, а водії пропускали пішоходів", - підкреслив Порошенко.
Голова Ради НБУ вважає, що механізм розрахунку інфляції потрібно зробити публічним, а також забезпечити його більш високу оперативність. "У XXI столітті непрофесійно і, якщо хочете, злочинно розраховувати показник інфляції раз на місяць. Влада для застосування ефективних рішень повинна знати цінову ситуацію в режимі реального часу. Якщо у Сєвєродонецьку або Червонограді ціни на хліб або молоко зросли, то уряд про це має дізнатися через 20 хвилин, а не через місяць", - сказав він.
За даними Порошенка, поки уряд отримує дані з великим запізненням і, найчастіше, з спотвореннями. "Обласні цінові інспекції, обласні статистичні управління, обласні та районні адміністрації через страх покарання намагаються ці дані правити. Але життя конкретної людини в Стаханові або Кіровограді від цього не поліпшується. Воно погіршується, оскільки влада, не маючи об'єктивної інформації, не може ефективно діяти", - пояснив Порошенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас