Глава Ради НБУ: Українців позбавили мотивації займатися бізнесом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Ради НБУ: Українців позбавили мотивації займатися бізнесом

Казна та Політика
8866
Результати проведеної в Україні судової і податкової реформ незадовільні, вважає глава Ради Нацбанку Петро Порошенко.
"Мої очікування були пов'язані зі здійсненням реформ. Передбачалося, що до влади йдуть з готовим пакетом реформ, а не формують його після отримання відповідних повноважень. Сьогодні ці очікування також не виправдалися, що буде мати згубні наслідки для країни", - сказав він.
"Автоматичне відшкодування ПДВ відкладено з 1 жовтня на 1 листопада, а потім на 1 грудня, на 1 січня, на 1 лютого і, нарешті, на 1 березня. Загалом, за Станіславським - не вірю", - додав він. На його думку, розвиток ситуація з автоматичним відшкодуванням ПДВ може закінчитися тим, що його зможуть отримувати дуже обмежена кількість підприємств.
"Навіщо було город городити. Ви ці сто підприємств в окрему країну виведіть: у ній їм і відшкодовують. До України це не має ніякого стосунку. У всіх умови погіршуються, а у ста підприємств - поліпшуються. Це вже було, і показало свою неефективність", - сказав він.
Крім того, за його словами, в Україні все ще не реалізована програма боротьби з корупцією. "Корупція посилилася, стала системною. Це величезна проблема. Дуже погано, що розуміння цього поки немає. Для простої людини це означає позбавлення мотивації займатися чим-небудь, у тому числі й бізнесом", - підкреслив Порошенко.
Крім того, за його оцінкою, Україна не змогла належним чином скористатися поліпшенням умов зовнішньої торгівлі минулого року.
"Ми минулого року мали унікальні умови для зовнішньої торгівлі. Ми мали зростання цін на основні продукти українського експорту в 2,5 рази. Як ми цим скористалися? Ніяк. Обсяги запозичень не скорочені, інвестиції в основний капітал не відновлені, конкурентоспроможність української економіки не створена", - підкреслив глава Ради НБУ.
Окремо Порошенко відзначив погіршення ситуації в медицині. "У нас знищена медицина. Я думаю, більшість з можновладців давно не були в ролі українця, який відвідує поліклініку чи лікарню... Настійно рекомендую керівникам країни відвідати районну чи обласну лікарню: зайдіть в чорних окулярах і в шапці і подивіться, з чим доводиться стикатися", - сказав він.
За його оцінкою, раніше в Україні можна було спостерігати дефіцит ліків та обладнання, але при збереженні високої кваліфікації медичного персоналу. Однак зараз країна втрачає навіть цю перевагу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас