Банкова поручилася за нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкова поручилася за нафту

Казна та Політика
563
Експерти вважають, що ця справа - один з інструментів державного тиску на групу "Приват", з метою послабити вплив її менеджменту на "Укртатнафту" і прискорити створення вертикально-інтегрованої нафтової компанії.
Обізнані джерела "ЭИ", близькі до Національного банку, повідомляють, що створена за дорученням президента робоча група НБУ-АП щодо внесення упорядковуючих змін до законодавства, що регулює валютне кредитування (по прецеденту судового рішення Вищого спеціалізованого суду у кримінальних та цивільних справах, який визнав незаконним кредитування у валюті "ОТП Банком"), незабаром одержить ще одне завдання.
Нібито Адміністрація президента (АП), яку в робочій групі представляє заступник глави АП Андрій Портнов, стурбована численними судовими позовами недобросовісних позичальників, які намагаються оскаржити договори поруки за кредитними зобов'язаннями корпоративних клієнтів.
За словами джерела, така реакція АП на звернення групи найбільших банків, які стурбовані систематичним визнанням недійсними договорів поруки, які забезпечують близько 50-60% усіх корпоративних кредитів.
"Дуже часто великі кредити для оптимізації фінансових показників підприємств видавалися спеціально створеним юрособам (які концентрують збитки при реалізації проектів) під поручительство реально працюючих підприємств або особисті гарантії бізнесменів. Така практика дозволила багатьом підприємцям спробувати ухилитися від виконання кредитних зобов'язань шляхом судового оскарження договорів поруки", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
Класична схема, яка застосовується для розірвання договорів поруки, - укладення заднім числом договору про сплату комісійної винагороди за поручительство компанії або приватному підприємцю.
"Оскільки сплата такої винагороди повинна ліцензуватися Держфінпослуг, можна оскаржити договір поруки з допомогою прокуратури, в яку може звернутися третя особа з вимогою перевірити законність документа в частині порушення законів України", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Прецедентом для звернення банкірів в АП стали судові процеси між Альфа-банком і компанією "Агрікор". В Альфа-банку повідомили, що посадові особи компанії "Агрікор" по ланцюжку продали предмет іпотеки - елеватор - двом іншим компаніям "Стандарт Газ" і "Елеватор-Агро", пов'язаним з нинішнім головою правління компанії "Укртатнафта" Павлом Овчаренком.
"Щодо ситуації з "Агрікором" - в Прилуцькому районі був і є єдиний елеватор. Проте депутати місцевої сільської ради присвоюють даному елеватору нову адресу, а нотаріус на цій підставі вирішує, що елеватор не перебуває в заставі у банку і візує договір купівлі-продажу. Аналогічна ситуація і з "Агропраймом" - ті ж махінації з неправомірною зміною адреси. Тільки в даному випадку неправильно переклали назву вулиці українською мовою - з "Металічної" вулиці вийшла "Металева". Після чого позичальник отримує нову адресу і довідку про те, що майно не обтяжене заставою, і продає його", - говорить Сергій Половко, директор з правових питань та з роботи з проблемними активами.
У рамках низки взаємних позовів між банком і його позичальниками Овчаренко намагався оскаржити договори поруки, даної ним компаніям, котрі перекладали активи позичальникам банку і які на сьогодні перебувають у стані банкрутства.
Голова правління одного з найбільших банків вважає, що увага Банкової до проблеми оскарження договорів поруки в цілому і цього процесу зокрема пов'язана не стільки з забезпеченням інтересів банківської системи, скільки з суперечкою між урядом і приватними акціонерами "Укртатнафти" - групою "Приват", інтереси якої на підприємстві представляє Павло Овчаренко.
Як повідомило джерело, близьке до робочої групи, якщо будуть доведені якісь факти маніпуляцій, то держава отримає прекрасні аргументи, щоб переконати Овчаренка підписати необхідні папери при об'єднанні "Укрнафти" і "Укртатнафти", тим самим знижуючи кількість поступок, на які треба йти при домовленостях з групою "Приват".
За відомостями "ЭИ", переговори про створення ВІНК особливо загострилися після рішення уряду скасувати акциз на імпортний бензин. Що ставить нафтопереробні заводи групи "Приват" у невигідне становище.
Найближчим часом крапку в цій суперечці має поставити Вищий спеціалізований суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. І те, що Адміністрація президента підключилася до вивчення процесу безпосередньо перед засіданням ВССУ, експерти не вважають випадковістю. "Було безліч подібних звернень, але якоїсь реакції не було", - говорить голова правління одного з найбільших банків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас