Мінфін підстеле соломки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін підстеле соломки

Казна та Політика
462
Міністерство фінансів заявило про готовність розглянути пропозиції банків щодо кредитування проектів під державні гарантії. Зараз чиновники Кабміну завершують підготовчі роботи. "Насамперед гроші підуть на інфраструктуру, Євро-2012 та інші речі, які безпосередньо стимулюють зростання економіки України", - повідомила президент Академії фінансового управління при Міністерстві фінансів Тетяна Єфименко.
Для розвитку інфраструктурних проектів, за словами співрозмовників, передбачуваних 15 млрд. грн. все ж таки дуже мало. "Якщо ми подивимося на загальні капіталовкладення (тобто інвестиції в основний капітал), які у нас плануються, то це не дуже велика частина від сукупних інвестицій в основний капітал", - коментує економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Найман вважає, що теоретично за підсумками 2011 р. сукупний розмір держгарантій може збільшитися в десять разів, у випадку, якщо перший транш від МВФ пройде успішно. Зазвичай країні вигідно видавати такі гарантії, оскільки в даному випадку відбувається непряме фінансування з бюджету. "Як правило, це використовується під час кризи, коли бракує інших ринкових можливостей для фінансування. Тобто зазвичай держава вдається до цього після війни чи повені", - уточнює фінансовий експерт Ерік Найман.
Уряд розраховує вже в квітні залучити новий гарантований кредит через держкомпанію "Фінансування інфраструктурних проектів". Єфименко вважає, що надаватися такі гарантії повинні, перш за все, державним банкам. "Але тенденція на сьогоднішній день така, що головне при виборі банку - це його фінансова стійкість. І в питаннях, що стосуються державних гарантій, Мінфін буде віддавати перевагу банкам з більш низькими ризиками", - заявила вона.
Аналітик "БГ Капітал" Віталій Ваврищук припускає, що понад 80% ліміту держгарантій буде надано під кредити, пов'язані з фінансуванням проектів Євро-2012. "Однак уряд планує надавати гарантії тільки під запозичення на зовнішніх ринках, і українські банки напевно не візьмуть участі у програмі", - вважає Ваврищук.
Основним критерієм для визначення кола фінустанов, на думку учасників ринку, буде відсоткова ставка, розмір капіталу, його адекватність і, звичайно, акціонери. "Якщо не брати до уваги можливості різних корупційних дій, то найпростіше видавати гарантії держбанкам. Оскільки уряд зможе через відповідні наглядові ради отримати доступ до всієї статистики банків", - говорить Олександр Жолудь. Хоча, за його словами, це не дуже коректно, оскільки ставить у нерівні умови приватні й державні банки.
Втім, у кулуарному форматі співрозмовники прогнозують, що до кола обраних потраплять лише фінустанови, що входять в орбіту придворної партії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас