Сбербанк поки не будуть приватизувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сбербанк поки не будуть приватизувати

Казна та Політика
369
Російська влада поки не змінює планів з приватизації держпакету акцій Сбербанку. Про це повідомив журналістам віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін. "Поки ще рано говорити про якісь побоювання, треба рухатися за планом", - сказав він. За словами віце-прем'єра, пакет акцій буде приватизований у міру готовності до цього.
Як повідомляла раніше керівник Мінекономрозвитку РФ Ельвіра Набіулліна, приватизація пакету акцій Сбербанку в розмірі 7,58% в 2011 році під питанням. "Поки що дуже багато питань щодо того, в які терміни буде проведена приватизація і яким способом. Питання недообговорено, треба дивитися на розвиток ринку і нашу готовність. У 2011 році можемо не встигнути", - сказала вона. Міністр нагадала, що угода з приватизації 10-відсоткового пакета акцій ВТБ теж готувалася досить довго.
У лютому 2011 року глава Сбербанку Герман Греф повідомляв, що кредитна організація спільно з ЦБ РФ в найближчі місяці представить стратегію приватизації пакета акцій Сбербанку в розмірі 7,6%. "Щодо питання розміщення акцій ми ведемо активні дискусії з ЦП, крім того, ми чекали розміщення акцій ВТБ. У найближчі місяці ми спільно з Центробанком РФ оголосимо про стратегію приватизації, і в другому півріччі 2011 року постараємося розміститися", - сказав тоді Греф. При цьому він додав, що поки невирішеним залишається питання про те, чи буде пакет розміщений повністю в 2011 році чи частина буде розміщена в 2012 році.
У кінці жовтня 2010 року повідомлялося, що Сбербанк РФ розглядає можливість розміщення частини 9-відсоткового пакету акцій в рамках приватизації у вигляді депозитарних розписок. Держпакет акцій Сбербанку в розмірі 9% планувалося приватизувати протягом трьох років, при цьому частка основного акціонера кредитної організації - Банку Росії - не буде зменшена нижче контрольної. Раніше розглядався варіант зниження держчастки в банку нижче контрольної. При цьому для такого скорочення частки ЦБ РФ, який в даний час володіє більше ніж 60% голосуючих акцій Сбербанку, необхідна зміна закону "Про Центральний банк".
ВАТ "Сбербанк Росії" - найбільший банк у Росії, Центральній та Східній Європі, на частку якого припадає близько 30% активів російської банківської системи, основний кредитор національної економіки. Засновником і головним акціонером Сбербанку є ЦБ РФ (понад 60% голосуючих акцій). Акціонери банку - понад 270 тис. фізичних та юридичних осіб. Банк має найрозгалуженішу мережу філій в Росії: 18 територіальних банків, близько 20 тис. відділень і внутрішніх структурних підрозділів, а також дочірні банки в Казахстані, Білорусії і в Україні. Акції банку торгуються на ММВБ і РТС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас