Єврокомісія вивчає можливість створення загальноєвропейського регулятора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія вивчає можливість створення загальноєвропейського регулятора

Казна та Політика
157
Юристи Єврокомісії вивчають можливість створення загальноєвропейського інституту, уповноваженого блокувати іноземні інвестиції в стратегічно значущі галузі економіки, повідомляється з посиланням на The Wall Street Journal. Передбачається, що це робиться передусім для захисту від експансії китайського капіталу.
Мова йде про створення інституту, аналогічного американському Комітету з іноземних інвестицій, покликаному захищати особливо значущі зі стратегічної точки зору галузі американської економіки від надмірного напливу іноземних інвесторів. На даний момент основними "клієнтами" цього відомства в США є бізнесмени з Китаю, за якими часто стоїть державний капітал.
Судячи з усього, пан'європейський регулятор також сфокусує свою роботу переважно на капіталі китайського походження, оскільки обсяг прямих інвестицій в економіку ЄС з Піднебесної починає набувати все більш загрозливих масштабів. Так, згідно з даними Dealogic, в період з 2008 по 2010 р. китайський бізнес інвестував 853 млн дол. в купівлю 118 європейських компаній, у той час як у період з 2003 по 2005 р. цей показник становив лише 43,9 млн дол. для 18 компаній. У майбутньому обсяг цих угод лише зросте - для прискорення процесу муніципальна влада Пекіна навіть підписали днями угоду з фондом прямих інвестицій A Capital Asia, який вкладе близько 500 млн дол. казенних коштів в економіку Європи.
Варто відзначити, що європейські країни вже активно борються з напливом інвестицій з КНР самостійно. Останнім вдалим прикладом стало недопущення угоди між китайською Tianjin Xinmao S&T Investment і голландським виробником кабелів Draka NV. Її вартість оцінювалася в 1,3 млрд дол. З небажаними іноземними інвестиціями також активно борються влада Франції, Італії та інших європейських держав.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас