Берегова лінія Японії зсунулася на 4 м на схід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Берегова лінія Японії зсунулася на 4 м на схід

Казна та Політика
848
Берегова лінія Японії після подій минулого тижня зсунулася на 4 метри на схід. До такого висновку дійшли фахівці з геологічного товариства Великобританії, повідомляє РБК з посиланням на BBC.
За їхніми словами, такий сильний удар стихії привів до зсуву тектонічної плити. У результаті острів Хонсю перемістився на два метри, а деякі інші райони на трохи більшу відстань.
"Це не означає, що перемістилася вся країна", - уточнив геолог Роджер Масон, зазначивши, що будь-якому випадку зміни, що відбулися, доведеться фіксувати на всіх нових картах. У тому числі доведеться змінювати дані для GPS-навігаторів. Особливо важливою ця інформація є для морських суден, оскільки зі зрушенням плит змінився, відповідно, і рельєф дна Тихого океану.
Зазначимо, сьогодні на сході Японії стався новий землетрус магнітудою 6,2. За словами очевидців, в Токіо колихаються будівлі.
Крім того, у портах Японії від цунамі за даними на 15 березня 2011 р. постраждало 11 суден. Зокрема, постраждали балкер Coral Ring (прапор Панами), балкер-панамакс Shirouma (прапор Панами), балкер-панамакс Shiramizu (прапор Японії), балкер CSVictory (прапор Панами), балкер-кейпсайз Chinasteel Integrity (прапор Панами), південнокорейський суховантаж Glovis Mercury, японський суховантаж Asia Symphony, рефрижератор "Хризолітовий" (прапор Росії). Японський суховантаж Koshin Maru викинутий на берег або затонув. Норвезький балкер Emu Arrow стояв в порту Кашима біля причалу під вантажними роботами, судно зірвало з швартових, але екіпажу вдалося не допустити посадки на мілину. Екіпаж не постраждав, судно сильно пошкоджено ударами об причальну стіну.
Також з верфей в префектурі Міягі винесено цунамі в море судно (назва не наводиться) з 80 робітниками з верфі на борту, на судні відкрилася течія, проте всі 80 осіб на борту живі й здорові.
Нагадаємо, в Японії 11 березня 2011 р. сталася серія землетрусів, магнітуда найбільш сильного, такого, що викликав цунамі, склала 9,0 (за даними Японського метеорологічного управління). Землетруси привели до вибухів на енергоблоках АЕС "Фукусіма-1" і витоку радіації на підприємстві. В межах 30 км від АЕС була оголошена евакуація. Надзвичайна ситуація була оголошена і на сусідній АЕС "Фукусіма-2", де також вийшла з ладу система аварійного охолоджування.Раніше італійські вчені заявляли, що після землетрусу земна вісь виявилася зміщена на 6 сантиметрів, а добу при цьому зменшилися на 1,6 мікросекунди.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас