Королевська: Для 8,5 млн. українців дефолт вже наступив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська: Для 8,5 млн. українців дефолт вже наступив

Казна та Політика
552
Сьогодні 8,5 мільйонів українців вже перебувають у стані дефолту, а решта - на межі. Про це заявила глава парламентського Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.
Королевська зазначила тривожну тенденцію з боку влади вирішувати проблеми за рахунок майбутніх поколінь, жити в борг, підміняючи фундаментальні рішення псевдореформами. На її думку, така політика веде до державного дефолту, коли держава буде нездатна виплачувати по взятих на себе зобов'язаннях. "Ми бачимо, що в 2009 році держборг України був 38 млрд. доларів, за підсумками 2010 року він уже перевищив 54 млрд. доларів. У поточному році державний борг збільшиться до 70 млрд. доларів. Влада будує фінансову піраміду, яка може зруйнуватися в один момент, що призведе до державного дефолту", - вважає Королевська.
Глава парламентського комітету виділила три види дефолту, які загрожують Україні. "Це - державний дефолт, людський дефолт і соціальний дефолт. Що стосується першого, країна перебуває за крок до нього, і ми сьогодні ще здатні запобігти виникненню державного дефолту. Для цього достатньо проводити розумну економічну політику", - заявила депутат.
Набагато страшніший, на її думку, людський дефолт. За даними народного депутата, 8,5 мільйонів пенсіонерів отримують пенсію, близьку до мінімальної - 750 грн. "У той же час держава виставляє рахунки людям на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі від 400 до 700 грн. Тобто все, що отримали пенсіонери, вони майже до копієчки мають віддати за комунальні послуги. У результаті, людина вже не може забезпечити себе хоча б якимось мінімальним набором продуктів харчування, оскільки в країні спостерігається колосальне зростання цін на продукти, - сказала Королевська. - Відповідно, сьогодні 8,5 мільйонів українців вже перебувають у стані дефолту, а решта - на межі".
При цьому вона вважає, що в країні вже настав третій дефолт - неспроможність влади оплачувати соціальні гарантії. "Офіційна статистика говорить про те, що інфляція за 2010 рік не перевищила 9 відсотків. Інфляція за два місяці 2010 року - всього 1,8 відсотка. Реально ж гречка, наприклад, подорожчала на 300%, молочні продукти - на 50%. І так по всій продуктовій групі. Реальна інфляція за минулий рік - 23-25%, але держава свідомо занижує ці цифри для того, щоб не індексувати пенсії і зарплати, як це передбачено законом. Все це відбувається тому, що, якщо перерахувати пенсії і зарплати в відповідно з реальною інфляцією, держава буде просто не в змозі виконати свої зобов'язання перед людьми. Ось це і є соціальний дефолт", - заявила Королевська.
Народний депутат навела дані соціологічних опитувань, згідно з якими 30-40 відсотків людей сказали, що вони не в змозі оплачувати житлово-комунальні послуги, а 50 відсотків автомобілістів не зможуть купувати бензин за сьогоднішніми цінами.
На її думку, така економічна політика призводить до того, що у людей народжуються протестні настрої, яких дуже боїться влада. "Ці протести будуть не на Майдані - вони виллються в кризу неплатежів, коли люди просто не зможуть оплачувати ті рахунки, які сьогодні виставляє влада. І це найстрашніша криза, яка паралізує фінансову систему. Тому наше завдання - відкоригувати абсолютно неадекватну економічну політику влади, при якій вона намагається перекласти всі фінансові зобов'язання держави, на плечі простих людей. Але виконувати соціальні гарантії перед людьми, це не милостиня влади, а її обов'язок", - заявила Королевська.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас