Японський автопром сильно постраждав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японський автопром сильно постраждав

Казна та Політика
1276
Японські автоконцерни призупинили роботу своїх заводів на території країни - незалежно від того, були підприємства зруйновані стихією чи ні. Так, Toyota Motor закрила 12 своїх заводів, вчора не працювали виробничі майданчики Nissan Motor, Honda Motor, Suzuki Motor, Mitsubishi Motors, а чотири заводи Mazda Motor працювали тільки в першу зміну, потім також призупинивши виробництво. Компанії пояснили ці вимушені заходи тим, що виробникам необхідно відновити ланцюжки поставки комплектуючих з районів, постраждалих від землетрусу. Крім того, виробництво є тимчасово неможливим через, скоординовані відключення електроенергії по всій країні, які почалися в понеділок і які, за словами представників японської влади, пов'язані з аварією на ядерному реакторі і триватимуть як мінімум кілька тижнів.
Автомобільна промисловість Японії є однією з найбільших у світі. Наприклад, лідер світового виробництва за підсумками 2010 р. Toyota (9% світового ринку) виробляє на території Японії 45% своєї продукції, японські заводи Nissan і Honda (займають 5,4% і 5,2% глобального авторинку) забезпечують 22% виробництва корпорацій, у цілому ж питома вага Японії в світовому випуску автомобілів становить понад 20%. Крім цього, на території країни зосереджена значна кількість підприємств з постачання комплектуючих для автопрому. У Honda в Японії 113 постачальників, більшість з яких знаходиться в північно-східних регіонах країни, найбільш постраждалих від підземних поштовхів. Вчора в корпорації повідомили, що не можуть встановити зв'язок з 69 постачальниками.
Занепокоєння з приводу масштабів збитку, завданого японському автопрому стихійним лихом, вже обвалило вартість акцій провідних автокорпорацій на світових фондових біржах - акції Mitsubishi Motors подешевшали на 11% на початку торгів, акції Nissan втратили 10%, Toyota - 7,9%.
Найбільш відчутними наслідки цих подій можуть стати для ринку малолітражних автомобілів Toyota - Yaris, Scion ВР і Scion XD, виробництво яких велося в основному на території Японії. Ті ж автомобілі, які випускаються для ринків Північної Америки, виробляються здебільшого на заводах США, Канади і Мексики, що повинно пом'якшити удар по бізнесу корпорації.
Решта компаній вже заявили про істотні втрати, пов'язані зі зривом поставок готових автомобілів. Представник Honda повідомив, що зупинка заводів буде коштувати компанії 4000 непоставлених автомобілів на добу. За інформацією концерну Nissan, як мінімум 1300 його автомобілів, у тому числі люксового бренду Infiniti, які призначалися для постачання в США, виявилися пошкодженими під час доставки, а ще близько 1000 машин чекають відправки. Але одним з головних джерел шкоди виробників можуть стати найближчим часом японські порти - ті з них, які розташовані на північ від Токіо і піддалися найбільшим руйнуванням, за прогнозами японської влади, почнуть роботу не раніше ніж через кілька місяців. Серед них - порти Хачіное, Сендай, Ісіномакі й Онахама, і основний обсяг вантажів обробляється саме там.
Експерти вважають, що якщо перебої з поставками японських автомобілів не будуть ліквідовані у найкоротші терміни, то потерпілі корпорації напевно втратять частину ринку на користь американських, південнокорейських і європейських брендів. "Цілком імовірно, що частину бізнесу зможуть перетягнути на себе GM, Ford, Chrysler і Hyundai - у разі, якщо японські автомобілі виявляться недоступними в момент виникнення попиту на них", - прогнозують західні експерти. На даний момент в світі спостерігається зростання попиту на малолітражні автомобілі, що при ослабленні конкуренції зможе вигідно використовувати для себе, наприклад, Ford. Його останні моделі малолітражних Fiestа і Focus мають всі шанси стати лідерами продажів світових автосалонів. Претендувати на позиції конкурентів напевно буде також GM з її компактним Cruze і Hyundai, яка має новий компактний автомобіль Elantra.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас