Рак полікують зеленкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рак полікують зеленкою

Енергетика
5340
КРЕ на засіданні 17 березня має намір розглянути питання оптимізації цін на природний газ для населення. Повідомлення про це вчора було опубліковано на сайті комісії. Що мається на увазі під "оптимізацією", в ньому не роз'яснюється. Але днями прем'єр Микола Азаров заявив, що в найближчі місяці планується підвищення тарифів на газ для населення приблизно на 30%, щоб покрити фінансовий дефіцит "Нафтогазу", який в 2011 р. має скласти 8,5 млрд. грн. (близько $1,06 млрд.).
Скорочення дефіциту бюджету "Нафтогазу" є однією з умов надання Україні чергового траншу Міжнародного валютного фонду. Через те, що ціни на газ для населення залишаються нижчими від ринкових, незважаючи на підвищення в 2010 р. на 50%, основний продавець газу в країні - "Нафтогаз" - працює у збиток.
Прем'єр пообіцяв, що очікуване підвищення тарифів на газ для населення "буде останнім" цього року. І хоча фінансові взаємовідносини НАК з роздрібними споживачами газу та комунальними господарствами стануть більш ринковими і комерційно вигідними, витрати держхолдингу в нинішньому році зростуть через збільшення вартості закупівель імпортного газу. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що ціна на російський газ для України в IV кварталі 2011 р. підвищиться до $347 за 1 тис. куб. м. Такі розрахунки позбавляють актуальності очікування Кабміну, закладені до держбюджету-2011, щодо середньорічної вартості газу, яка повинна скласти $269 за 1 тис. куб. м. Юрій Бойко визнав, що нова ціна на російський газ, яка вже враховує знижку в $100 на 1 тис. куб. м, є високою для української економіки.
У "Газпромі" пов'язують зниження ціни на газ для України з реалізацією ідеї щодо створення спільного підприємства з "Нафтогазом". Про те, як буде відбуватися злиття двох газових монополістів, докладно розповів голова "Газпрому" Олексій Міллер ще в травні 2010 р. Він тоді відзначив, що компанії вирішили вести переговори про поетапне злиття.
Колишній уповноважений президента з енергетичної безпеки України Богдан Соколовський, спостерігаючи за розвитком ситуації, приходить до висновку, що питання про злиття компаній вже вирішено на політичному рівні, але ще не оформлене юридично. А Євген Бакулін повідомив про підготовку НАК до реструктуризації. "Ми розглядаємо кілька варіантів", - зазначив голова "Нафтогазу" Євген Бакулін.
Експерти вважають, що реструктуризація НАК позитивно позначиться на роботі вітчизняного нафтогазового сектора. "Свідченням непрозорості підходів у процесі створення НАК є відсутність галузевої та економічної логіки при цьому. Концентрація підприємств нафтогазового сектора під одним холдинговим дахом була спрямована на централізацію фінансових потоків галузі для їхнього непрозорого розподілу в інтересах тих чи інших політико-економічних груп впливу", - зазначають автори дослідження "Прозорість доходів нафтогазового сектора України", проведеного центром "Номос" за підтримки фонду "Відродження".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас