Пенсійна відстрочка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійна відстрочка

Казна та Політика
2226
Народні депутати вирішили відкласти розгляд пенсійної реформи, хоча раніше передбачалося, що вона буде прийнята до кінця березня.
Напередодні, на засіданні погоджувальної ради голів парламентських комітетів, депутатських фракцій і груп, представники більшості про реформу не згадували. Після півторагодинного засідання спікер Володимир Литвин знехотя повідав журналістам про найближчі перспективи законопроекту потрапити до сесійної зали: "Якщо ми приступимо до голосування, потрібно, щоб була повністю солідарна позиція. На даний момент такої позиції немає. Тим більше, що провальне голосування викличе негативну реакцію з боку МВФ".
Раніше комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендував парламенту повернути законопроект №7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" на доопрацювання в Кабінет міністрів. У профільному комітеті вважають, що передбачене законопроектом підвищення пенсійного віку для жінок, збільшення стажу, необхідного для отримання права на пенсію та визначення її мінімального розміру, встановлення максимального обмеження пенсій, є невиправданим. У комітеті вважають, що арсенал заходів для впорядкування солідарної пенсійної системи, передбачений чинним законодавством, поки не вичерпаний.
Напередодні прем'єр-міністр Микола Азаров у своєму виступі під час візиту до Туреччини назвав пенсійну реформу "соціально небезпечною". Нагадаємо, що цей законопроект є продуктом інтелектуальних зусиль уряду. Декількома днями раніше віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко висловив надію, що парламент найближчим часом схвалить це дітище Кабміну, хоча раніше обіцяв відкликати його з Ради для доопрацювання. Пенсійна реформа передбачає серед інших заходів підвищення пенсійного віку для жінок на п'ять років і на два роки для чоловіків-держслужбовців. Це одна з вимог Міжнародного валютного фонду, від якого український уряд чекає чергового траншу кредиту в 15,15 млрд дол.
Профспілки і представники опозиції різко критикують запропоновану Кабміном пенсійну реформу. "Два профільні комітети після парламентських слухань прийняли рішення повернути цей законопроект Тігіпка на доопрацювання, тому що він грубо порушує соціальні права людини, передбачені 22 статтею Конституції. Але на це ніхто не звертає уваги", - зазначив у коментарі опозиційний міністр праці та соцполітики, бютівець Андрій Павловський. У фракції "БЮТ-Батьківщина" прогнозують, що парламентська більшість спробує домогтися прийняття законопроекту про пенсійну реформу, запропонованого урядом. Павловський вважає, що наявність 226 голосів дає провладним фракціям у будь-який день з ранку проголосувати за включення цього законопроекту до порядку денного і вже через годину проголосувати його в першому читанні.
У Партії регіонів кажуть, що відступати нікуди. Мовляв, незважаючи на протистояння в суспільстві, пенсійна реформа все одно буде прийнята. "Люди не сприймають того, що працювати їм треба буде більше. І тому хоч так цукерочку загортай, хоч так - людям вона не подобається, тому що люди будуть завжди проти таких речей. Але іншого виходу немає", - сказала депутат від Партії регіонів Ірина Горіна. Однак пані Горіна зазначила, що процес буде проходити поетапно і повільно.
Голосів у Раді для прийняття пенсійної реформи вистачить і без комуністів, які позиціонують себе як захисники малозабезпечених українців. "Для комуністів це політична смерть. Литвин може не проголосувати. Тож це можна зробити лише голосами "тушок". Тому при їх допомозі спробують протягнути", - зазначив політолог Дмитро Видрін. Він не відкидає, що пенсійна реформа буде прийнята пізніше, ніж це раніше планував Кабмін. "У мене є відчуття, що реформа буде прийнята із запізненням. Думаю, що для МВФ це не критично", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас