Chevron відмовляється від сплати 9,5 мільярдів доларів за забруднення Амазонії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Chevron відмовляється від сплати 9,5 мільярдів доларів за забруднення Амазонії

Казна та Політика
153
Chevron подав протест щодо рішення суду Еквадору, який призначив компанії штраф у розмірі 9,5 мільярдів доларів. Гроші повинні бути виплачені у вигляді компенсації за забруднення великих територій у лісах Амазонії.
Керівництво Chevron виступило з обвинуваченнями, що адвокати й активісти різних груп, які захищають тубільні племена, підкупили правосуддя.
Представник компанії відзначив, що "у справі міститься безліч фактичних і юридичних помилок".
Проте, обвинувальна сторона твердо стоїть на позиції, що нафтова компанія завдала серйозної шкоди умовам середовища проживання для багатьох жителів басейну Амазонки: зіпсовані зернові культури, почастішали випадки неврожаю, гине домашня худоба, значно почастішали випадки ракових захворювань серед місцевого населення, знищені великі райони джунглів.
Позивачі уточнюють, що компанія Texaco, яка об'єдналася з Chevron в 2001 році, зливала мільярди літрів токсичних речовин у річку та сховища, зовсім не пристосовані для зберігання хімікатів.
Усього, за даними позивачів, за 20 років - з 1972 по 1992 року - у річки та водойми амазонських лісів потрапило 68 мільярдів літрів токсинів.
Судові слухання почалися в 2003 році після майже десятилітнього розгляду справи в американських судах, поки, нарешті, у США не було ухвалене рішення про те, що процес повинен відбутися в Еквадорі.
Еквадорські юристи відзначили, що оскарження цього рішення нафтовою компанією було цілком передбачуваним.
Chevron у своїй заяві повідомив, що збирається звернутися як в американські суди, так і в міжнародний трибунал, щоб визнати рішення еквадорського суду неправомірним. Така апеляція дозволить не приступати до виплати штрафу, поки буде тривати процес оскарження. При цьому, юристи уточнили, що такі процедури розтягуються на довгі роки.
Екологи ж сподіваються, що позов еквадорців проти нафтової компанії стане гарним прецедентом і змусить нафтовиків, які працюють у країнах, що розвиються, дотримувати тих же норм із захисту навколишнього середовища, які передбачені в розвинених країнах з великими обсягами індустрії.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас