"Кредит-Рейтинг": Динаміка розвитку реального сектора економіки в січні 2011 року була позитивною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Кредит-Рейтинг": Динаміка розвитку реального сектора економіки в січні 2011 року була позитивною

Казна та Політика
300
Незважаючи на характерне для початку року скорочення ділової активності в окремих секторах економіки, динаміка розвитку реального сектора економіки в січні 2011 року була позитивною: індекс виробництва базових галузей склав за аналізований період 109,3% до відповідного періоду минулого року (у грудні 2010 року - 111,1%, у листопаді - 106,9%). Про це йдеться в аналітичному огляді компанії "Кредит-Рейтинг".
Сповільнення динаміки розвитку реального сектора економіки в січні поточного року, порівняно з груднем, було зумовлено традиційним для першого місяця календарного року скороченням промислового виробництва (на 14,5 в.п. у січні, порівняно з груднем 2010 року). При цьому в річному порівнянні, в січні поточного року приріст промислової продукції склав 9,7%, у тому числі в переробній промисловості - 14,4%.
Як і в останні місяці 2010 року, основний внесок у збільшення обсягів виробництва продукції переробної промисловості зробили в січні традиційні експортні галузі - машинобудування, металургія і хімічна промисловість. Збереження високого споживчого попиту, зумовлене збільшенням реальних доходів населення, а також сезонними факторами, позитивно впливало на розвиток роздрібної торгівлі (приріст обороту роздрібної торгівлі склав за підсумками січня 11,7%, приріст обсягу наданих послуг - 11,2%). Індекс виконаних будівельних робіт склав за підсумками січня 106,1%, що переважно пов'язано з подальшим збільшенням державного фінансування будівельних робіт, в тому числі і в рамках підготовки до ЄВРО 2012, а також низькою порівняльною базою 2010 року.
Рейтингове агентство зазначає, що ризики, властиві системі державних фінансів в 2010 році, здебільшого зберігаються і в поточному бюджетному періоді. У 2011 році, незважаючи на поступове відновлення економіки, рівень виконання планових показників доходної частини державного бюджету залишається невисоким, що зумовлено скороченням ставок по окремих бюджетоутворюючих податках після набрання чинності Податкового кодексу України. При цьому поточний бюджетний період є досить напруженим у зв'язку з необхідністю погашення боргових зобов'язань центрального уряду. Так, в 2011 році, в порівнянні з попереднім роком, витрати з погашення державного боргу збільшаться в 2,3 рази, а витрати з обслуговування - в 1,5 рази.
За підсумками січня 2011 року зведений платіжний баланс України був сформований з профіцитом в обсязі 259 млн. дол. США (у січні 2010 року - з дефіцитом у обсязі 1 057 млн. дол. США). Як і в січні 2010 року, у звітному періоді поточний рахунок платіжного балансу України був позитивним (282 млн. дол. США), що в цілому є нетиповим для зовнішнього сектора України. На думку рейтингового агентства, ситуація у зовнішньому секторі України в наступні місяці поточного року визначатиметься збільшенням дефіциту торговельного балансу, що, можливо, буде покриватися залученням приватного іноземного капіталу.
Незважаючи на досить істотне збільшення Національним банком України міжнародних резервів, їх накопичений обсяг не створює належного запасу міцності для підтримки необхідного рівня зовнішньої ліквідності країни у випадку значного погіршення кон'юнктури на світових фінансових ринках.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас