"Нафтогаз" потрапив у поганий квартал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" потрапив у поганий квартал

Енергетика
606
Минулий рік НАК "Нафтогаз України" закінчила з найбільшим збитком з моменту створення компанії - 21,4 млрд грн. Його левова частка сформувалася через необхідність повертати газ і платити штраф RosUkrEnergo. Решта збитку - результат заборгованості за спожитий газ. У такій ситуації компанії буде складно створювати СП з "Газпромом", а про IPO треба забути як мінімум на кілька років, відзначають експерти.
Як вказано повідомленні НАК "Нафтогаз України", в 2010 році в порівнянні з попереднім компанія збільшила чистий дохід на 21,5% або 16,1 млрд грн, до 91,2 млрд грн. Збиток склав 21,4 млрд грн, що, за даними Міненерго, є найгіршим показником з моменту створення "Нафтогазу". Нагадаємо, що за підсумками 2009 року компанія отримала чистий прибуток у розмірі 2,2 млрд грн. У 2008-го збиток склав 2 млрд грн.
Згідно з повідомленням "Нафтогазу", основний збиток компанії сформувався в останньому кварталі минулого року. Нагадаємо, що наприкінці року НАК повернула RosUkrEnergo 5 млрд кубометрів з 12,1 млрд кубометрів газу, які вона повинна передати трейдеру згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу.
Вартість цього обсягу, за даними НАК, становить 22,1 млрд грн. Станом на початок березня "Нафтогаз" повернув RosUkrEnergo близько 7 млрд кубометрів газу. Інший об'єм повинен бути повернений до кінця поточного року. Крім того рівень розрахунків за газ минулого року впав до рекордних 43% проти 51% роком раніше. Загальний борг споживачів досяг 3,74 млрд грн. Для порівняння: у 2009 році цей показник склав 2,3 млрд грн, а в 2008-му - 1,9 млрд грн.
Високопоставлене джерело в Міненерго відзначає, що "Нафтогаз" змушений буде покривати збитки за рахунок збільшення позик. "Навіть з урахуванням зростання цін на природний газ компанія все одно не зможе ліквідувати величезні касові розриви, що виникли в зв'язку з поверненням газу RosUkrEnergo, - говорить співрозмовник. - Тому за підсумками цього року діяльність 'Нафтогазу' швидше за все також буде збитковою".
У монополії вже почали шукати кошти для покриття дефіциту. Як повідомила в п'ятницю НАК, Промінвестбанк відкрив компанії кредитну лінію на $70 млн. Раніше в Ощадбанку заявили про плани викупити велику частину емісії облігацій НАК "Нафтогаз України" на 20,4 млрд грн. Згідно з проспектом емісії єврооблігацій Ощадбанку, станом на кінець вересня 2010 року заборгованість "Нафтогазу" і його дочірньої компанії "Укртранснафта" банку становила 21,3 млрд грн. "Враховуючи, що Нацбанк не може безпосередньо позичити гроші 'Нафтогазу', а бюджетна підтримка також виключена, продаж паперів Ощадбанку - єдиний механізм підтримки компанії", - говорить директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін зазначає, що через негативні фінансових показників НАК її IPO швидше за все буде перенесено на невизначений час. Нагадаємо, що керівництво "Нафтогазу" заявило про плани в 2012-2013 роках провести первинне розміщення акцій. "Найближчі рік-два - не найвдаліший час для первинного розміщення акцій компанії. Потрібні позитивні зміни - різке зростання доходів і прибутку. Цього, наприклад, можна домогтися підвищенням ринкового тарифу на зберігання газу - до $60 за тисячу кубометрів проти $11 сьогодні", - говорить він.
Максим Шеїн з ІК "Брокеркредитсервіс" відзначає, що висока кредиторська заборгованість НАК і "дочок" може стати для неї проблемою в разі створення СП з "Газпромом". "Все це буде враховуватися 'Газпромом' і всерйоз впливати на ціну монополії. У принципі, розмір кредиторської заборгованості потрібно буде віднімати з вартості підприємств, які будуть об'єднані або на базі яких буде створено СП", - говорить Шеїн. Нагадаємо, що зараз "Нафтогаз" і "Газпром" ведуть переговори про передачу української газотранспортної системи і газових родовищ у Росії до складу СП.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас