Погані банки готують до роздачі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Погані банки готують до роздачі

Казна та Політика
2842
Завдяки принесенню в жертву "Родовід Банку" уряд збирається в дуже короткі терміни вивести банк "Київ" і Укргазбанк в прибуток і успішно їх продати.
"Прецеденти втілення такої схеми є в світовій практиці. Але успіх буде залежати від деталей. Важливими моментами її втілення стануть, по-перше, як саме будуть визначатися ціни, за якими будуть переміщатися проблемні активи з інших банків в "поганий", - коментує старший аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко. Другим важливим моментом аналітик називає наявність відповідного законодавства щодо переміщення активів між банками.
Старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк вважає, що для успішної реалізації такого масштабного проекту, його варто було починати з нуля. Тобто держава спочатку мала створити банк, і потім переводити в нього погані активи з проблемних банків за єдиною для всіх процедурою. При цьому бажано дотримати прозорість продажу хороших активів на відкритих аукціонах, використовуючи доходи для виплати вкладів. Гра в перекладні погані-хороші активи може дуже недешево обійтися для бюджету країни. "Коли для цього використовується вже існуючий проблемний банк, часто за цими діями проглядаються чиїсь особисті інтереси, а не інтереси системи в цілому", - говорить Євген Гребенюк.
На думку учасників фінансового ринку, значно здешевити скидання безнадійних активів можна, створивши для цього факторингову компанію. Така установа обійде всі формальності, що ускладнюють роботу. А ось "Родовід Банку" доведеться і баланс підтримати за знецінення активів, і стежити за адекватністю капіталу, і дотримуватися інші нормативи, запропоновані НБУ.
Крім того, проблемні активи треба рано чи пізно списувати. Банк може їх списати, тільки довівши, що вони безнадійні. Це тягне за собою залучення судової системи та виконавчої служби, що є дуже тривалою процедурою. В іншому випадку зі списаної суми банк повинен буде платити податки.
"Найкраще проблему поганих активів вирішувати з допомогою незалежної організації, що працює на комерційних рейках. Не думаю, що від "Родовід Банку" варто очікувати серйозних успіхів на цьому терені", - упевнений голова наглядової ради банку "Національний кредит" Андрій Оністрат. За його словами, проект не зможе працювати ефективно, і цілком імовірно, що через 1,5-2 роки він знову вимагатиме докапіталізації у досить серйозних обсягах.
"Організації, створеній для того, щоб "примножувати" гроші в економіці, важко бути настільки ж ефективною, як і організації, що спеціалізується на стягненні. Крім того, важко прогнозувати успішність "Родовід Банку", тому що немає чіткого розуміння, навіщо це роблять. Якщо для того, щоб "скинути" всю проблемку і "поховати" її там, то успіх буде залежати від бюрократичної машини. А якщо завдання - максимально повернути заборгованість, то тут без залучення сучасних колекторських агентств не обійтися", - критикує ідею уряду директор з розвитку бізнесу і стандартам якості компанії Credit Collection Group Арутюнян Ашот. За його словами, залишається загадкою і те, на чому цей банк буде заробляти. Адже навіть зробивши "Родовід" банком безнадійних активів, все одно доведеться повертати гроші вкладникам. А значить, їх все-таки треба буде заробити.
Підтримує колег і директор колекторського агентства Verdict Олександр Кабак. На його думку, спеціалізовані компанії більш ефективно впораються з портфелем проблемної заборгованості рекапіталізованих банків. "Наскільки мені відомо, "Родовід Банк" не має своїх ресурсів для забезпечення стягнення зі свого портфеля", - підкреслює Олександр Кабак. І додає, що для "Родовід Банку" буде дорожче обслуговувати своє прострочення самостійно. "Маючи такий портфель боргів, дуже правильно розподілити його між колекторськими агентствами. Перш за все, це дасть додаткові грошові потоки банку, а направити їх можна на врегулювання ситуації, що склалася з вкладами населення і заборгованістю за основними джерелами їх діяльності", - стверджує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас