ВВП перейшов межу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП перейшов межу

Казна та Політика
4346
Номінальне зростання ВВП в Україні, за попередньою оцінкою Держкомстату, в 2010 р. досягло позначки в 1086 млрд. грн. У розрахунку на одну людину це 23,7 тис. грн., що в два рази перевищує торішні дані.
У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України подвоєння ВВП на душу населення поспішили прирівняти до вирішення урядом "завдання з відновлення економічного зростання і створення на цій основі платформи для початку невідкладних системних реформ".
У той же час аналітики резонно зауважують, що зростання номінального ВВП ще не означає поліпшення життя для українців загалом. Швидше навпаки, констатує небувалий розігрів цін на позиції в споживчому кошику. "Збільшення номінального ВВП України сталося, в основному, за рахунок інфляції: ціни подвоїлися, у той час як зміна реального ВВП за цей період кумулятивно була близькою до нуля", - говорить старший аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко. За його словами, подвоєння ВВП на душу населення в гривнях і його зростання в доларах на 30% свідчать про те, що рівень життя в Україні якоюсь мірою зріс. "Однак він все одно залишається низьким навіть у порівнянні з країнами СНД", - невтішно констатує Микита Михайличенко.
"ВВП на душу населення в Україні - на одному з найнижчих рівнів серед країн Східної Європи", - підтримує колегу аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий. І додає, що, навіть враховуючи зростання даного показника, говорити про істотне поліпшення рівня життя в Україні не дозволяє середній рівень доходу.
Сама по собі величина номінального ВВП не так примітна, відзначають експерти. "Значущим показником є збільшення реального ВВП на 4,2%, що перевищує первинні очікування і уряду, і МВФ", - вважає аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач.
Зростання реального ВВП в Україні удвічі перевищило аналогічний показник країн Євросоюзу (за даними Євростату, зростання ВВП країн ЄС-27 склав 1,8%, - ред.). Серед основних причин щодо високих темпів зростання ВВП пані Головач називає низьку базу порівняння та активізацію металургійного сектора. А той факт, що темпи зростання перевищили очікування, пов'язаний з більш швидким відновленням банківського сектору за рахунок відновлення припливу депозитів.
Що ж стосується факторів попиту, то ключову роль в 2010 р. також відіграв інтерес до продукції промисловості й відповідне зростання експорту. Найбільший внесок у зростання номінального ВВП, за підрахунками аналітиків, належить промисловим секторам. Основною рушійною силою відновлення стали, зокрема, металургія, машинобудування і хімічна галузь. "Внутрішні інвестиційні та споживчі витрати минулого року були не такі активні порівняно із зовнішнім попитом на продукцію промисловості. Цього року ситуація має змінитися", - упевнений Олександр Лозовий. На його думку, внутрішній інвестиційний і споживчий попит повинен стати визначальним у зростанні ВВП поточного року.
Експерти Мінекономіки запевняють, що після падіння в 2009 р. реального ВВП на 14,8% нинішнє зростання є дуже хорошим індикатором для подальшої реставрації економіки країни. На 2011 р. уряд закладає зростання реального ВВП на рівні 4,5%. "Цей рік буде характеризуватися такими тенденціями, як активне розширення інвестиційного попиту, закріплення позитивної динаміки у зовнішній торгівлі, подальше сповільнення інфляційної динаміки (до 8,9% у розрахунку грудень до грудня). А також - прискореним зростанням обсягів виробництва майже у всіх видах економічної діяльності та поліпшенням ситуації на ринку праці", - окреслили перспективи 2011 р. у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.
Анастасія Головач вважає, що відновлення внутрішнього попиту має стимулювати такі сектори, як виробництво споживчих товарів і роздрібна торгівля. "Ми чекаємо, що в 2011 р. реальний ВВП зросте на 5%, а номінальний може досягти 1269 мільярдів. грн.", - прогнозує вона.
Підтримують експерта й інші аналітики. "Очікуючи зростання реального ВВП на рівні 5%, ми фактично прогнозуємо, що номінальний ВВП перевищить 1223 млрд. грн., що буде вище показника 2010 р. на 17%", - пояснює аналітик інвестиційної групи "Сократ" Іван Панін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас