Сильний землетрус зрушив японські острови на 2 метри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сильний землетрус зрушив японські острови на 2 метри

Казна та Політика
1600
Землетрус також призвів до зрушення основного японського острова Хонсю на 2,4 метра відносно його колишнього положення.
Служба зазначає, що за її даними землетрус був силою не 8,8 балів, як заявляють японські метеослужби, а 9 балів. Крім того фахівці говорять, що в результаті зсуву тектонічних плит найсильніші зміни відбулися в ландшафті морського узбережжя Японії. У результаті зміни океанічного дна, з боку Тихого океану в напрямку японських островів рушила гігантська приливна хвиля, що змиває все на своєму шляху.
В офіційній заяві Геологічної служби США йдеться, що за фактом землетрусу стався зсув тектонічних плит в зон розлому по всій площі Тихого океану, що теоретично може спровокувати серію інших землетрусів на в тихоокеанському басейні. "Тихоокеанська плита штовхає Північну Америку в бік Азії зі швидкістю близько 83 міліметри на рік, але такі руйнівні землетруси можуть прискорювати рухи континентів, провокуючи наслідки, які поки неможливо передбачити. У результаті цього зсуву плит можна буде спостерігати 20-метрове сповзання деяких ділянок Тихого океану", - говорять американські геологи.
Щось подібне було в Індонезії кілька років тому, коли загинули 190 тисяч осіб, а також у минулому році в Чилі, коли берегова зона країни пережила 9-бальний землетрус.
У Геологічній службі США говорять, що зараз вони зайняті аналізом даних систем супутникового позиціонування і вже зараз можна сказати, що багато японських наземних GPS-станцій змістились відносно свого колишнього місця розташування на 2,5-3 метри.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас