В Киргизії правляча коаліція опинилася на межі розпаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Киргизії правляча коаліція опинилася на межі розпаду

Казна та Політика
204
Коаліційний уряд на чолі з лідером киргизьких соціал-демократів Алмазбеком Атамбаєвим пропрацював всього близько трьох місяців, а над його подальшим існуванням вже нависла загроза. В останні два тижні масована критика на кабінет міністрів обрушилася з боку опозиції.
Основний удар припав на лідера партії "Республіка", першого віце-прем'єра Омурбека Бабанова. Опозиційна фракція "Ата-Мекен" звинуватила його в участі в корупційних схемах при постачаннях палива в бішкекському аеропорту Манас. Потім з новою силою розгорівся скандал навколо одного з операторів стільникового зв'язку "Мегаком". Після повалення екс-президента Бакієва 49 відсотків акцій даної компанії були націоналізовані, а право на решту контрольного пакета частково було визнано за російським інвестором в особі компанії "Penwell Business Limited". Але на початку лютого поточного року киргизька влада усунула колишнє керівництво компанії і повністю підпорядкувала її собі, називаючи цю міру тимчасовою до вирішення всіх спірних моментів. Звільнені менеджери в свою чергу дії чиновників назвали рейдерським захватом.
Тим часом у Бішкеку днями побувала група депутатів Держдуми Росії, які, за їхніми словами, прибули з метою захисту інтересів російських інвесторів. При цьому російський парламентарій Семен Багдасаров відкрито заявив, що за скандальною історією навколо стільникової компанії "Мегаком" стоїть перший віце-прем'єр Киргизії Омурбек Бабанов.
Після цього лідер фракції "Ата-Журт" Камчибек Ташиєв заявив, що якщо інформація, озвучена гостями з Москви, підтвердиться, то його фракція ініціює вихід з правлячої коаліції. Загроза розпаду альянсу виявилася настільки реальною, що в п'ятницю, 11 березня, керівництво парламенту скасувало пленарне засідання, щоб у терміновому порядку провести зустріч всіх членів коаліційної більшості за участю прем'єр-міністра Алмазбека Атамбаєва і його зама Омурбека Бабанова. Зустріч пройшла за зачиненими дверима. Після чого лідер фракції "Республіка", він же голова коаліції парламентської більшості Канатбек Ісаєв на зустрічі з журналістами заявив, що всі чутки про її розпад передчасні. За його словами, спірні питання і суперечності були врегульовані.
"Вже тиждень всі говорять, що ось-ось розпадеться коаліція, але вона збереглася і буде діяти далі. І позиція "Ата-Журт" така - вони залишаються у складі коаліції", - заявив Ісаєв.
Але пізніше з'ясувалося, що передчасними виявилися, швидше, не чутки про розпад коаліції, а заява Ісаєва про те, що коаліція зберігається.
"Я як лідер фракції "Ата-Журт" не зустрічався з Канатбеком Ісаєвим, і він не мав права робити такі заяви від імені всієї коаліції. Це, можливо, його політична помилка", - сказав журналістам керівник фракції "Ата-Журт", депутат Камчибек Ташиєв. За його словами, питання про вихід "Ата-Журт" з правлячої коаліції залишається відкритим.
"Ми провели засідання фракції "Ата-Журт", на якому було розглянуто єдине питання - вихід з коаліційної більшості. Дане питання ще не знято і залишається на порядку денному. Через кілька днів ми знову розглянемо це питання і приймемо остаточне рішення", - говорить Ташиєв.
Коаліція парламентської більшості у складі партій СДПК, "Республіка" і "Ата-Журт" налічує 77 депутатів. Всього в законодавчих зборах 120. Таким чином, для розпаду союзу досить виходу з нього 17 народних обранців. За словами Камчибека Ташиєва, в його фракції прихильників виходу з коаліції більш ніж достатньо, але підсумкове рішення буде прийнято після 20 березня. Що стосується претензій до уряду, то, як каже Ташиєв, перш за все вони полягають в тому, що керівництво кабінету міністрів після свого затвердження практично припинило взаємодію з депутатами.
"З того моменту, як ми вибрали Алмазбека Атамбаєва прем'єром, у нас не було з ним жодної зустрічі. Ми не зустрічалися і з Омурбеком Бабанова, тобто ми не обговорювали ні соціально-економічні, ні політичні питання. Нам не було зрозуміло, які плани в уряду, куди вони йдуть", - говорить Ташиєв.
Розпаду чинної коаліції всіляко добивається парламентська опозиція. Як каже депутат від опозиційної фракції "Ата-Мекен" Равшан Жеенбеков, опоненти завжди будуть намагатися розвалити правлячий блок, і це нормальний процес. Крім того, відзначає Жеенбеков, є багато причин, через які коаліція може розпастися у будь-який момент.
"Люди, які прийшли в уряд, не змогли добитися навіть найменшої зміни в країні, особливо в економіці і соціальній сфері. Ми давали їм достатньо часу, тому тепер ми почали масовану атаку на уряд", - говорить Жеенбеков. На його думку, нинішня коаліція проіснує ще максимум кілька тижнів.
Депутат від іншої опозиційної фракції "Ар-Намис" Акилбек Жапаров також вважає, що процес розпаду правлячого блоку вже не зупинити. І крім внутрішніх протиріч в самій коаліції, певну роль тут відіграє зовнішній фактор, зокрема позиція Москви.
"За моїми даними, з 15 лютого в Росії повністю припинено відвантаження ПММ у бік Киргизії. Мої колишні російські колеги-фінансисти говорять, що стягування мит на ПММ було припинено з початку цього року, але тільки на 45 днів, а зараз мита відновлені. Мабуть, наш уряд взяв на себе якісь зобов'язання і мав їх виконати протягом 45 днів, але цього, напевно, не сталося", - говорить Жапаров. На його думку, шокуючим і важливим також є той факт, що російські депутати приїжджають до Бішкеку і відверто називають імена несумлінних членів киргизького уряду.
Як вважає Жапаров, якщо Росія дійсно знову ввела мита на ПММ для Киргизії, то це буде означати, що кредит довіри з боку Кремля до киргизькому уряду на чолі з Атамбаєвим повністю вичерпаний. Варто відзначити, що на 18 березня запланований візит Атамбаєва до Москви, де він, імовірно, спробує залагодити суперечності в киргизько-російських відносинах.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас