Держдума погодилася стократно посилити покарання за хабар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держдума погодилася стократно посилити покарання за хабар

Казна та Політика
425
Держдума прийняла в першому читанні законопроект, спрямований на посилення покарань за комерційний підкуп, дачу і отримання хабара, а також за посередництво в хабарництві, повідомили в апараті нижньої палати парламенту інформагентству "Прайм-ТАСС".
Документ пропонує доповнити Кримінальний кодекс (КК) положенням, відповідно до якого за комерційний підкуп, дачу хабара, отримання хабара і посередництво в хабарництві встановлюються штрафи в розмірі до стократної суми комерційного підкупу або хабара, але не більше 500 млн рублів.
Чинне законодавство передбачає відповідальність за просту хабар (до 150 тисяч рублів) і хабар у великому розмірі (понад 150 тисяч рублів). На думку Медведєва, це не повною мірою відображає стан справ з урахуванням небезпеки, яку хабарництво становить для суспільства.
Законопроектом пропонується закріпити чотири види хабара в залежності від їх розміру: проста хабар (до 25 тисяч рублів); хабар у значному розмірі (від 25 тисяч рублів до 150 тисяч рублів); хабар у великому розмірі (від 150 тисяч рублів до 1 млн рублів); хабар в особливо великому розмірі (понад 1 млн рублів).
Основним покаранням за отримання простого хабара, згідно з документом, стане штраф у розмірі від 25-кратної до 50-кратної суми хабара з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до 3 років. Альтернативним покаранням може бути позбавлення волі на термін до 3 років зі штрафом у розмірі двадцятикратному суми хабара.
За отримання хабара в особливо великому розмірі пропонується встановити покарання у вигляді штрафу обсягом від 80-кратної до 100-кратної суми хабара з позбавленням права обіймати певні посади.
Корупціонеру може бути також заборонено займатися певною діяльністю на термін до 3 років, або він може бути позбавлений волі на термін від 8 до 15 років і зобов'язаний виплатити штраф у розмірі 70-кратної суми хабара.
Як окремий самостійний склад злочину вводиться посередництво в хабарництві. Під цим поняттям законодавці розуміють безпосередню передачу хабара за дорученням хабародавця або одержувача або сприяння одержувачу хабара і хабародавцю в досягненні або реалізації угоди між ними про отримання та дачі хабара.
Прийнятий Держдумою сьогодні в першому читанні проект закону "Про внесення змін до Кримінального кодексу РФ і Кодекс РФ про адміністративні правопорушення у зв'язку з удосконаленням державного управління в сфері протидії корупції" внесений на розгляд до Держдуми президентом Дмитром Медведєвим.
У листопаді минулого року в посланні Федеральним зборам Медведєв заявив, що хабарників не стримує навіть позбавлення волі на 12 років. За його словами, економічні покарання можуть бути більш ефективними. У зв'язку з цим президент запропонував ввести штрафи до стократної суми від комерційного підкупу або хабара. Наприкінці 2010 року в інтерв'ю газеті "Ведомости" глава держави поскаржився, що успіхів у боротьбі з корупцією в Росії "майже немає".
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас