Фірташ: Україна не повинна ставати російською губернією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ: Україна не повинна ставати російською губернією

1897
Співвласник РосУкрЕнерго Дмитро Фірташ вважає, що створення газового консорціуму нічого не дасть Україні.
Про це він заявив в інтерв'ю французькому виданню Politique Internationale, повідомляють InoСМІ.
"Перше. Українська газотранспортна система в кращому стані, ніж російська. Друге. Цей проект передбачає об'єднання Газпрому з Нафтогазом. Але це передбачуване "злиття" насправді буде просто поглинанням Нафтогазу Газпромом", - сказав він.
"По-третє, в цьому консорціумі були б західні інвестори. Однак європейці теж залежать від російського газу, і криза 2009 року це показала. Загалом, цей проект не є задовільним рішенням", - вважає бізнесмен.
"Моя думка, - і я переконую в цьому і уряд, і президента, - що Нафтогаз треба виводити на фондовий ринок. І продавати 20-25 відсотків його акцій. Ми будемо знати, скільки він коштує", - сказав Фірташ.
Він вважає, що "якщо Нафтогаз вивести на біржу, він принесе близько 20 мільярдів доларів закордонних інвестицій в країну".
"Європейці будуть брати участь у процесі. І тоді наше державне підприємство не буде поглинатися, на відміну від запропонованого Газпромом варіанту. Україна стане важливим і незалежним гравцем на світовій сцені", - заявив бізнесмен.
"Ми не повинні ставати п'ятдесят п'ятим штатом Америки або, тим більше, губернією Російської Федерації", - вважає Фірташ.
Нагадаємо, Путін озвучив ідею об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу" в квітні 2010 року. За словами глави російського холдингу Олексія Міллера, компанії повинні йти до злиття через створення спільного підприємства, що стане першим етапом шляху до об'єднання. За його словами, внеском у СП з російської сторони можуть стати родовища, з української - газотранспортна система.
У той же час прем'єр-міністр України Микола Азаров раніше заявляв, що Україна не погодиться на злиття "Нафтогазу України" з російським "Газпромом". Однак, як вважає український прем'єр, "взаємовигідна участь, тобто створення спільного підприємства, обмін активами - це цілком допустимо".
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас