Експерт: Подорожчання нафти й продуктів провокує зниження курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Подорожчання нафти й продуктів провокує зниження курсу гривні

Енергетика
724
Зростання цін на нафту і продукти харчування, а також попит на іноземну валюту серед населення знизять курс гривні в найближчі тижні.
Про це кореспонденту Finance.ua повідомив Мар'ян Заблоцький, аналітик АТ "Ерсте Банк".
"У березні ми очікуємо незначного подорожчання долара США на тлі попиту на іноземну готівкову валюту серед населення, а також підвищення цін на нафту", - зазначив аналітик. На думку експерта, існує ймовірність, що населення продовжить купувати іноземну валюту, побоюючись інфляції, в першу чергу зростання цін на продукти харчування. "Незважаючи на те, що темпи зростання інфляції сповільнюються вже п'ятий місяць поспіль, українці негативно реагують на різкі стрибки цін на окремі продукти харчування", пояснив він.
Крім того, імпорт нафти і нафтопродуктів становить 8% ВВП України, що є найвищим показником у Східній Європі. "Тому незабаром ми побачимо збільшення дефіциту торговельного балансу, що також може негативно вплинути на курс гривні. Незважаючи на прогноз тиску на курс гривні, поки ми не очікуємо, що він вийде за межі 8 грн за дол., оскільки НБУ має більш ніж достатньо валютних резервів для покриття дефіциту валюти", - зазначив експерт.
За прогнозами Заблоцького, курс євро буде істотно залежати від розвитку ситуації в арабських країнах. "На тлі зростання цін на нафту долар дешевшає, оскільки США є великим імпортером нафти. Якщо ситуація в Лівії і далі буде загострюватися, то ми побачимо зростання курсу євро до долара", - резюмував він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас