Кожен десятий банк у Москві має проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кожен десятий банк у Москві має проблеми

Казна та Політика
234
Як заявив вчора заступник глави МГТУ ЦБ Карен Галустян, на початок року в Москві було 52 проблемні банки - це приблизно десята частина зареєстрованих у столиці кредитних організацій. У порівнянні з минулим роком число проблемних банків зменшилася, але декілька кредитних організацій все ще викликають занепокоєння регулятора.
На початку минулого року 70 банків проходили за статистикою ЦБ як проблемні, зараз їх число знизилося до 52. Як пояснив Карен Галустян, в число проблемних потрапили банки третьої, четвертої та п'ятої класифікаційних груп. У відповідній вказівці регулятора банки всіх цих категорій названі проблемними і розсортовані по групах, залежно від рівня труднощів. За словами Галустяна, близько півсотні кредитних організацій визначені як проблемні без урахування оцінки прибутковості, з урахуванням ж цього критерію до проблемних можна зарахувати ще 46 банків.
Труднощі банків можуть не носити критичного характеру, оскільки ЦБ оцінює банки з точки зору нормативів, вважає директор департаменту банківського аудиту ФБК Олексій Терехов: "У банку можуть несподівано прийти великі суми на коррахунки, цей факт може викликати порушення нормативів. Водночас він зазначає, що під час кризових явищ проблемним банкам може бути відмовлено в отриманні фінансування від ЦБ і в інших формах держпідтримки.
Показник проблемності банків зараз некритичний, вважає партнер BDO Денис Тарадій. "Більшість з цих банків напевно невеликі, вони не мають соціальної значимості і не впливають на стан банківського сектора", - вважає Тарадій. На його думку, багато проблемних організацій, ймовірно, кредитують власників, чим і привертають увагу ЦБ.
Зараз в 68 столичних банках є куратори від ЦБ, ще у дев'яти організаціях працюють уповноважені представники регулятора. "Минулого року 11 кредитних організацій розплатилися за державними кредитами, тому уповноважені представники звідти виведені", - повідомив Карен Галустян. За статистикою МГТУ Банку Росії, на московські банки на початок року припало 87% сукупного капіталу системи і понад 86% капіталу. На перше січня в Росії було 1012 банків, з них 525 зареєстровані у Москві.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас