МВФ назвав монетарну політику Білорусі "занадто оптимістичною" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ назвав монетарну політику Білорусі "занадто оптимістичною"

Казна та Політика
264
Міжнародний валютний фонд висловив думку, що дефіцит поточного рахунку Білорусі став неприйнятним, і закликав уряд країни посилити грошово-кредитну політику.
У щорічному звіті про економіку Білорусі МВФ заявив про необхідність якнайшвидших і широких змін у політиці для заповнення збитку для економіки в результаті швидкого зростання кредитування, підвищення зарплат бюджетників, витрат на будівництво житла, інвестицій в сільське господарство та інші галузі.
Дефіцит поточного рахунку платіжних операцій Білорусі минулого року досяг 16% від ВВП. При цьому Нацбанк Білорусі підтримував резерви в основному за рахунок зовнішніх запозичень і позичання коштів у комерційних банків країни в обмін на забезпечення ліквідності білоруського рубля при низьких ставках кредитування.
МВФ заявив, що пом'якшення монетарної політики Мінська викликало підвищення дефіциту поточного рахунку. "(Є) ризик того, що м'яка політика виявиться неприйнятною в найближчому майбутньому, і існує термінова необхідність в її коригуванні", - йдеться в заяві МВФ.
У документі, підготовленому співробітниками фонду, наголошується, що влада Білорусї сподівається заповнити дефіцит за рахунок зовнішніх запозичень, зростання виручки від продажу державних активів і збільшення цін на нафту, а також наростити експорт і позбавити країну від боргових проблем. Співробітники МВФ уклали, що плани Мінська "високо оптимістичні", а політика на 2011 рік "занадто м'яка".
У звіті МВФ вказується, що без істотного посилення політики, яке скоротило б дефіцит поточного рахунку, зовнішній борг Білорусі може досягти 75% від ВВП, а держборг може зрости до 29% до 2016 року.
Якщо Білорусь втратить доступ до фінансування, золотовалютні резерви можуть скоротитися швидше, ніж очікується, застерігає МВФ. "Скорочення резервів може призвести до втрати контролю над обмінним курсом і спровокувати дестабілізуючу спіраль знецінення та інфляції, піддати банківську систему ризикам і підірвати виробництво", - попереджають експерти МВФ.
Водночас МВФ схвалив можливе підвищення ставки рефінансування в Білорусі. "Влада розглядає можливість підвищення ставки рефінансування. Це міра у правильному напрямку", - сказала Reuters глава представництва МВФ в Мінську Наталія Колядіна. Білоруський віце-прем'єр раніше говорив, що Мінськ може підвищити ставку рефінансування за підсумками лютневої інфляції, однак Нацбанк заявляв, що не підтримує цю ідею.
При цьому Колядіна заявила: "Ми не підтримуємо адміністративні заходи, які можуть обмежувати доступ до валютного ринку. Ці заходи не можуть вирішити проблеми, які стоять перед білоруською владою".
Щоб зменшити девальваційний тиск, білоруська влада з початку року запровадила низку адміністративних обмежень на валютному ринку, в тому числі заборонивши авансування імпортних закупівель і купівлю підприємствами валюти на біржі для великих закупівель імпортного обладнання.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас