Вибори-2012: п'ять головних особливостей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори-2012: п'ять головних особливостей

Казна та Політика
2918
1 квітня розпочнеться виборча кампанія. Так, знову. А ви що думали? В останню неділю жовтня наступного, 2012 року мають відбутися вибори до Верховної Ради. Насправді, часу залишилося не багато. Рік і сім місяців. Однак активне політичне "ворушіння" розпочнеться вже незабаром. Ось і виходить, що з квітня місяця можна говорити про форматування політичного процесу під нові парламентські вибори. День дурня стане електоральним сигналом. Символічно, одначе. З ходу, не заглиблюючись у деталі, назвемо декілька головних особливостей майбутніх виборів.
Перше: проводитися вони будуть за змішаною, мажоритарно-пропорційною системою в пропорції 50 на 50. Вірогідність такого сценарію розвитку подій - 99%. Іншими словами, 225 депутатів обираються на основі партійних списків, а решта шурують по мажоритарних округах. Списки, до речі, будуть закритими. Основним партійним гравцям невигідно морочитися з визначенням "лідерів народної довіри", всякими там "праймеріз-шмаймерізами". І БЮТ, і ПР у цьому питанні досягли зворушливого консенсусу. Олександр Турчинов, як і раніше хоче "забезпечувати квитками "віп" пасажирів" електорального поїзда за скромну винагороду у розмірі 100 відсотків від суми угоди. "Регіоналам", які є послідовними прибічниками суворої ієрархічної системи, не потрібно розбавляти свої ряди якимись сторонніми кандидатами. Тому дискусії, звичайно ж, будуть. А от рішення ухвалити не вдасться.
Складний вибір: терпіння закінчується
Друге:непогашена судимість Юлії Тимошенко не дозволить їй взяти участь у виборчій кампанії. Як, втім, і формальному лідерові "Народної самооборони" Юрію Луценко. Щоправда, остаточної ясності з цього питання немає. З Луценком вже все більш-менш зрозуміло. А ось з Тимошенко - ні. Поки "регіонали" враховують зовнішній фактор - реакцію на подібний сценарій Євросоюзу і Вашингтона. Приїдуть спостерігачі з ОБСЄ, ЄС, всякі там правозахисні організації, "репортери без дахів" і почнуть скиглити щодо "усунення від участі у виборах лідерів опозиції" та іншої "демократії". Загалом, варіантів два: вибори з Тимошенко і без. Кожні з них мають свої особливості.
Третє: політичних блоків більше не буде. Взагалі. Брати участь у кампанії зможуть лише партії. Подібна схема була випробувана під час місцевих виборів і продемонструвала свою ефективність у плані дроблення націонал-патріотів на складові частини. Звичайно ж, вони ("патріоти") спробують об'єднатися. Наприклад, Валентин Наливайченко (зіц-голова "Нашої України") веде переговори про злиття "НУ" з "Фронтом змін" Арсенія Яценюка, "Громадянською позицією" Анатолій Гриценко і "Собором" Анатолія Матвієнка. В результаті об'єднання вийдуть як мінімум п'ять "національних" партій з рейтингом, близьким до нуля. Окрім "Фронту" Яценюка, який покликаний зіграти роль конструктивної опозиції.
Реально схоже
Четверте: чи реально підвищення виборчого бар'єру. Робиться це для того, щоб не допустити в Раду нових гравців. Візьмемо, приміром, того ж Тягнибока. У "Свободи" є невеликі шанси подолати тривідсотковий бар'єр, але кому потрібні клоуни-фашисти в парламенті? Тільки тим, хто розраховує використати Тягнибока як електорального паровоза. Хоча дискусія з даного питання поки не закінчена. Знову-таки вся справа в Тимошенко. "Свобода" активно відтягує "бютівський" електорат. Бентежить лише політична ціна питання. Чи варто вирощувати фашистів заради нейтралізації БЮТ? Крім того, є ще Віктор Балога з його "Єдиним центром", що функціонує поки в режимі електорального очікування. Та в Раді і так з'являться представники "Свободи" - мажоритарники. Інша справа, що їм не вдасться створити свою фракцію.
П'яте: опротестувати результати виборів буде неможливо. Взагалі. Склад Центральної виборчої комісії змінять, оскільки Володимир Шаповал зарекомендував себе як керівник з нестійкою психікою і дивними фінансовими фантазіями. Про всяк випадок і Василя Онопенка приберуть з посади голови Верховного суду, хоча він уже не має прямого відношення до судового патронату виборчого процесу.
Зміни до закону про вибори, що передбачають змішану електоральну систему, підвищення бар'єру і заборону на участь в кампанії політичних блоків, будуть внесені в останній момент. Це давня традиція: змінювати правила прямо перед виборами. Щоб опоненти не встигли зорієнтуватися.
Мрія будь-якого президента...
Чого ще варто очікувати від майбутніх парламентських виборів? Перш за все, будуть активно використовуватися технології "клонів" партій. Особливо не пощастило "Батьківщині", яку "розмножать" як у загальнонаціональному (партійному) окрузі, так і в мажоритарці. Колишні "бютівці" (Олійник і Ляшко) вже почали розкрутку власних передвиборчих проектів. У мажоритарних округах з'являться фальшиві кандидати від БЮТ. Почнуться судові спори щодо їх реєстрації. Загалом, буде весело. КПУ вже відклонували. Є КПРС Леоніда Грача. Як кажуть, не все коту масниця. Особливо враховуючи хитку позицію (і це вкрай тактовно сформульовано) нинішнього лідера Компартії Петра Симоненка. Крім Грача, комуністам буде з ким буцатися на виборах: соціалісти, прогресивні соціалісти, Союз лівих сил Василя Волги і так далі.
І така партія теж, не виключено, буде...
Аналогічну картину, тільки більш строкату, можна буде спостерігати в таборі "патріотів". Ми вже говорили про те, що вони не можуть об'єднатися за визначенням, а норма про заборону блокової участі взагалі зробить неможливою навіть ілюзію консолідації. Цей факт настільки очевидний, що не вимагає додаткового обґрунтування.
Звичайно ж, як це завжди буває, з'явиться черговий варіант легенди про "третю силу", яка прийде і всіх порве на виборах. Як головний аргумент використовують результати соціологічних опитувань, згідно з якими проти всіх мають намір проголосувати понад тридцять відсотків виборців. Проблема полягає в тому, що жодна з чинних сил не в змозі консолідувати протестний електорат. А створити нову партію не вийде, оскільки участь у виборах можуть брати структури, зареєстровані за рік до дня волевиявлення. БЮТ боротьбу за протестний електорат вже програв. Ірина Фаріон довела, що можна бути ще більш ідіотичною, ніж Юлія Володимирівна.
Реальна конкуренція
Зростання протестних настроїв і розчарування в політиці, що проводиться владою, призведуть не до народних хвилювань і повстань на кшталт арабських революцій, а до зниження явки на виборах. Розчарувався і "забив" на вибори. Але це нікого не хвилює, оскільки працює принцип відносної більшості: скільки прийшло, стільки й проголосували. Падіння рейтингу Партія регіонів компенсує за допомогою мажоритарників. Поставлено завдання створити фракцію з 230 депутатів. Це цілком реально, оскільки президентська форма правління сприяє формуванню подібних політичних монстрів. Принаймні, в Україні.
Олександр Зубченко
За матеріалами:
Кіевскій ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас