Комунальні тарифи зростатимуть ще три роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комунальні тарифи зростатимуть ще три роки

Казна та Політика
764
Протягом найближчих трьох років вартість газу для населення буде збільшуватися на 30-50%, вважає старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.
"Незалежно від ситуації на зовнішніх ринках і ціни на нафту, все одно ціна на газ для населення буде зростати. На 30-50% найближчі три роки", - цитує Газета по-українськи Газізулліна.
За його словами, в цілому газовий сектор економіки буде мати гарні перспективи розвитку, проте це навряд чи приведе до зниження цін на блакитне паливо для населення. "Збільшується кількість інвесторів, зацікавлених у галузі. Думаю, найближчим часом буде зростати видобуток газу. Це означає, що буде більше конкуренції. Можливо, буде дешевший газ, але не для споживачів, а можливо, для бізнесу. Для населення, на жаль, тут хороших перспектив немає. Будуть тільки більші й більші платежі", - підкреслив економіст.
"Населення - більш-менш дисциплінований споживач. У перші два місяці (після підвищення тарифів. - ред.), як правило, рівень оплати дуже-дуже падає. Але потім він повертається до показника в 90% в середньому по Україні. Але є проблема з теплокомуненерго, що споживають газ, щоб поставляти тепло населенню. Проблема в тому, що тарифи на тепло є низькими. теплокомуненерго не можуть зібрати кошти, щоб повернути "Нафтогазу" за спожитий газ. Все впирається в те, що треба підвищувати тарифи, і на тепло в тому числі, дуже істотно", - додав Газізулін.
Економіст також зазначив, що Україні, можливо, вдасться домовитися з "Газпромом" про відв'язку ціни на газ від вартості нафти у світі. "Але я думаю, що це справа, можливо, найближчих 50 років", - сказав він.
Нагадаємо, згідно з проектом Меморандуму про економічну та фінансову політику (МЕФП), погодженого українською стороною та місією МВФ, підвищення цін на газ для населення в 2011 році складе 30%, а зростання комунальних тарифів - 62%.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас