Фірташ віддасть селітру задешево "Хлібінвестбуду" і Аграрному фонду, якщо вони заплатять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ віддасть селітру задешево "Хлібінвестбуду" і Аграрному фонду, якщо вони заплатять

Аграрний ринок
844
Куди Дмитро Фірташ вказав, туди і рушила вся українська селітра. "Селітра групи "ОСТХЕМ" (контролюється Дмитром Фірташем) буде поставлятися на внутрішній ринок за пільговою ціною - 2500 грн. за 1 т. Реалізація добрива буде здійснюватися через державного оператора - компанію "Хлеібінвестбуд" , а також через Аграрний фонд за цільовими заявками безпосередньо на агропідприємства в області", - розповідає начальник департаменту АПК та хімпрому ДІАЦ "Держзовнішінформ" Дмитро Гордійчук. За його словами, вартість селітри при закупівлі в Аграрного фонду обійдеться сільгоспвиробнику в 2815-2870 грн. за 1 т, мішок. У підсумку після доставки до місць сівби селітра буде коштувати менше 3000 грн. за 1 т.
Такий товар вигідний аграрію, враховуючи нинішню кон'юнктуру цін. Так, відпускна вартість селітри на заводах, які її виробляють ("Рівнеазот", черкаський "Азот" і ЗАТ "Сєверодонецьке об'єднання "Азот" - все під контролем Фірташа) нині становить 2990-3210 грн. за 1 т. Після доставки споживачеві добриво обходиться дорожче: 3500 грн. за 1 т. Нинішня схема дозволяє фермеру економити більше 500 грн. на кожну придбану тонні. Крім того, ця ціна може конкурувати з імпортною - російська селітра у трейдерів також реалізується за ціною не менше 3000 грн. за 1 т, що дорожче за фіксовану ціну.
Інтервенції будуть здійснюватися протягом трьох місяців, починаючи з березня. "Товар буде відвантажуватися з трьох заводів в обсязі 55,556 тис. т, а з черкаського "Азоту" - в обсязі 83,333 тис. т", - розповідає Гордейчук. При цьому селітри у вільному продажу не буде, говорить аналітик. Купити її підприємства зможуть хіба що у трейдерів за вищою ціною - мінімум 3220 грн. за 1 т.
Попит на товар буде високим, але чи зможуть підприємства дочекатися селітри під посівну, це велике питання, оскільки купити добриво аграрії зможуть лише після того, як в держоператора та Аграрного фонду з'являться гроші на викуп селітри. Бізнесмен, який володіє заводами з виробництва цього добрива, втратить на відвантаження приблизно 125 млн. грн., що набагато менше за заборгованість заводів перед НАК "Нафтогаз" - близько 2 млрд. грн. Але погашення боргів також буде здійснюватися в рахунок не відшкодованого раніше ПДВ. Тому можна сказати, що підприємець відбудеться від боргового навантаження малою кров'ю.
Цікаво те, що така схема постачань може бути навіть вигідна Фірташу з часом. Адже квітень-травень традиційно є періодом спаду попиту та цін на добрива. А держава в цьому випадку виступить гарантованим покупцем селітри, хоча і за заниженою ціною. Поки експортні поставки залишаються привабливими для хіміків, вони можуть собі дозволити певне зниження цін для внутрішніх споживачів. Не виключено, що вже в травні фіксована ціна 2500 грн. за 1 т селітри стане ринковою внаслідок охолодження ринку. Інша справа, наскільки сумлінними платниками виявляться Аграрний фонд і "Хлібінвестбуд". Чи не обростуть чи хімзаводи дебіторською заборгованістю в результаті такої співпраці?
Втім, аграріїв зовсім не повинна лякати перспектива відсутності селітри у вільному торговому обороті хімзаводів в очікуванні дешевих поставок від Аграрного фонду і держоператора. У них є прекрасна можливість напередодні посівної придбати більш ефективне добриво практично за вартістю селітри. Йдеться про карбамід. Так, Одеський припортовий завод пропонує це добриво за ціною 3156 грн. за 1 т. Черкаський "Азот" пропонує сечовину дорожче - 3350 грн. за 1 т, і більш низької ціни чекати не варто - виробники очікують оголошення тендеру з боку Індії на постачання сечовини, внаслідок чого добриво, швидше за все, подорожчає після недавнього падіння в ціні минулого тижня.
Поки особливого попиту на українську азотну групу добрив з боку світових трейдерів немає - основні покупці в Європі та Латинській Америці закрили свої потреби, що позначилося на вартості карбаміду в порту "Південний". Але події в Лівії, особливо зупинка заводів Yara в цій країні, обмеження експорту з боку Китаю і проблеми з експортом на Близькому Сході вселяють оптимізм в наших виробників. Дефіцит добрив під другу підгодівлю буде поповнюватися саме обсягами з порту "Південний". Це означає, що експортні ціни на добрива ще будуть рости, незважаючи на наближення сезону спаду попиту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас