Відновлення економіки США може зупинитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відновлення економіки США може зупинитися

Казна та Політика
435
Економічні новини останнім часом стають більш сприятливими. Ми поки ще недалеко пішли від дна прірви, але піднімаємося вгору. Погано, що республіканці хочуть зіштовхнути нас назад вниз, пише нобелівський лауреат з економіки Пол Кругман, повідомляє Bfm.ru.
Нобелівський лауреат Пол Кругман іронічно зауважує на адресу республіканців: вони вважають, що "фея довіри" все виправить.
Економічні новини останнім часом стають більш сприятливими. Число нових заявок на допомогу з безробіття знизилося, дослідження корпоративної та споживчої активності свідчать про стійкий підйом. Ми поки ще недалеко пішли від дна глибокої прірви, але, принаймні, піднімаємося вгору. І погано те, що дуже багато хто, в основному республіканці, хоче зіштовхнути нас назад вниз, пише у своїй авторській колонці в The New York Times нобелівський лауреат з економіки Пол Кругман.
Перш ніж про це говорити, давайте обговоримо, чому відновлення економіки довелося чекати так довго. Деякі економісти очікували різкого підйому після закінчення гострої фази фінансової кризи, котра тривала приблизно з вересня 2008 року по березень 2009 року. Але цьому не судилося статися.
Бушівська "Економіка більбашки" лопнула, залишивши американців з великими боргами. Споживачам довелося скорочувати витрати. Їм потрібен час, щоб стабілізувати свої фінанси. Інвестиції підприємств теж пішли на спад. Навіщо нарощувати потужності, якщо споживчий попит низький і не використовуються навіть наявні ресурси підприємств і офісів?
Єдиним способом запобігти затяжному спаду було б заповнення втрат державними витратами. Але цього не сталося: зростання сукупних держвидатків фактично сповільнилося після того, як почалася рецесія, у той час як малопотужна федеральна програма стимулювання перекривалася скороченнями на рівні штатів і місцевих адміністрацій.
У підсумку - роки високого безробіття і млявого зростання. Незважаючи на труднощі, американські сім'ї поступово виправляють своє фінансове становище. В останні кілька місяців є ознаки позитивного циклу. Поправляючи свої фінансові обставини, американські сім'ї нарощують витрати; з ростом споживчого попиту компанії більше готові інвестувати; все це веде до підйому економіки, завдяки якому знову ж таки поліпшується фінансова ситуація в американських сім'ях.
Але це крихкий процес, особливо зважаючи на зростання цін на нафту і продовольство. Подорожчання мало залежить від політики американської влади, воно зумовлене, з одного боку, збільшенням попиту в Китаї і на інших ринках, що розвиваються, а з іншого - скороченням пропозиції через політичні кризи і погодні аномалії. Але це удар по купівельній спроможності в один з найскладніших періодів. І ситуація ще більш ускладниться, якщо ФРС і інші центробанки приймуть хибне рішення у відповідь на підвищення загальної інфляції підняти відсоткові ставки.
Очевидна і реальна загроза економічному підйому, тим часом, виходить з політичної сфери - конкретно, це вимоги республіканців у палаті представників, щоб уряд негайно скоротив витрати на програми дитячого харчування, боротьби з захворюваннями та інше. Крім довгострокових негативних наслідків, такі скорочення прямо і побічно ведуть до втрати тисяч робочих місць, а це може "закоротити" позитивний цикл зростання доходів і стабілізації фінансів.
Зрозуміло, республіканці вірять - або, принаймні, роблять вигляд, що вірять, - у те, що прямі руйнівні ефекти їхніх ініціатив для зайнятості більш ніж компенсує зростання ділової довіри. Як я люблю говорити, вони вважають, що "фея довіри" все виправить.
Але у всіх інших немає причин поділяти цю точку зору. По-перше, важко зрозуміти, як може зміцнити довіру такий очевидно безвідповідальний план, з яких пір скорочення фінансування податкової служби допомагає скоротити дефіцит?
Крім цього, приклад інших країн наводить масу свідчень про перспективи "економії задля піднесення", і всі ці свідчення негативні. У жовтні минулого року в докладному дослідженні МВФ було зроблено такий висновок: "Ідея, що бюджетна економія стимулює економічну активність в короткостроковому періоді, знаходить мало підтверджень у фактичних даних".
Ви пам'ятаєте щедрі хвали на адресу британського уряду консерваторів, який, прийшовши до влади в травні минулого року, оголосив курс суворої економії? І як йдуть справи? Коли було оголошено про нову ініціативу, ділова довіра насправді не зросла, вона впала і поки ще не відновилася. І останні дослідження вказують на подальше її зниження і у корпоративному, і у споживчому секторі, а це, як було сказано в одному із звітів, свідчить, що "приватний сектор не готовий закрити прогалину, що виникла в результаті скорочення держвидатків".
Що нас знову повертає до бюджетних суперечок. У наступні кілька тижнів республіканці в палаті представників будуть намагатися шантажувати адміністрацію Обами перспективою призупинення роботи уряду, домагаючись затвердження пропонованих ними скорочень видатків. Вони будуть стверджувати, що ці скорочення на благо Америці - як у короткостроковому, так і в довгостроковому періоді.
Але насправді все з точністю навпаки: республіканці придумали скорочення, які працюють відразу на два фронти - підриваючи перспективи США і загрожуючи заглушити початок відновлення економіки.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас