Банкірів завалило депозитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів завалило депозитами

Кредит&Депозит
3780
У 2010 році обсяг депозитів населення в банках виріс на 61 млрд гривень. Такого масштабного напливу коштів фізосіб не було навіть у "заможні" передкризові роки.
За минулий рік банкіри зуміли практично повністю стерти з пам'яті громадян неприємні спогади кінця 2008-го - початку 2009 року. Про це свідчить зростання обсягу депозитів, які вкладники повним ходом понесли у банки у 2010-му.
Вже за підсумками березня минулого року в банківській системі налічувалося більше коштів населення, ніж їх було до кризи, і ці обсяги продовжували рости. В цілому в 2010-му депозитний портфель фізосіб збільшився майже на 61 млрд гривень, або на 28,5%. В абсолютних цифрах це рекордний показник.
"Минулий рік ознаменувався поверненням довіри до банківської системи України. Вкладники стали повертатися в банки, що, природно, позначилося на припливі депозитів", - пояснює заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. За його словами, темп приросту депозитів за 2010-й тільки по Ощадбанку склав 43%.
Ставки попадали
Паралельно з поверненням коштів вкладників у банківську систему фінансисти почали активно знижувати ставки по депозитах. Так, за даними компанії "Простобанк Консалтинг", середня прибутковість річних гривневих вкладів за 2010-й знизилася на 7,7 процентного пункту (п.п.) - з 21,5 до 13,8% річних.
За більш коротким вкладами падіння виявилося ще істотніше. Так, за внесками в нацвалюті строком на 6 місяців зниження склало 8,2 п.п., а строком на місяць - 8,9 в.п.
Аналогічна динаміка спостерігалася і по інвалюті. Середня прибутковість вкладів у доларах терміном на рік за 2010-й знизилася на 4,5 п.п. (До 7,1% річних), у євро - на 5,1 п.п. (До 5,0 %).
За твердженням першого заступника голови правління банку "Контракт" Павла Крапівіна, такого різкого падіння ставок на ринку банківських депозитів Україні він не пригадує з кінця 90-х. "Ця тенденція намітилася ще в 2009 році. Але якщо до кінця 2009-го ставки за короткими депозитами (до запитання) були ще більш-менш прийнятними, то зараз окремі банки знизили їх до 1-2%", - відзначає банкір.
За його словами, услід за короткими банки знизили ставки минулого року, за довгим депозитами. "За рік за довгими ресурсами ставки знизилися на 6-7 п.п. у гривні і на 5-6 п.п. у валюті. З 1999 року я не пам'ятаю жодного року, коли б так радикально впали ставки", - стверджує експерт.
Причиною такого різкого зниження вартості залучених ресурсів учасники ринку називають відсутність активного кредитування. "Ключовими чинниками зниження ставок стали, з одного боку, величезна пропозиція депозитів від населення, а з іншого - консервативна кредитна політика банків", - говорить начальник департаменту роздрібних продажів Укрсиббанку Іван Істомін.
За його словами, до цього слід додати і те, що з точки зору співвідношення ризик/доходність в населення фактично не було альтернативних варіантів вкладень своїх грошей у будь-які інші інструменти, ніж в банківські депозити.
"А куди людям вкладати свої гроші, якщо не в банківські депозити? У фондовий ринок? Так він в Україні ще дуже малоємкий. Якщо у нього різко влити мільйон гривень, це може навіть похитнути ринок", - додає заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов.
1:0 на користь гривні
Крім повернення коштів населення в банківську систему і різкого зниження депозитних ставок, у 2010 році намітилася ще одна показова тенденція - фізособи почали віддавати перевагу заощадженням у нацвалюті.
Про зміну валютних переваг вкладників свідчать дані НБУ. Якщо на початок 2010-го обсяг депозитів населення в іноземній валюті перевищували розмір вкладень у гривні (відповідно 113,020 млрд гривень проти 101,08 млрд гривень), то до початку 2011-го ситуація змінилася кардинально.
На 1 січня поточного року заощадження фізичних осіб в українських банках в іноземній валюті становили 132,17 млрд гривень (в еквіваленті), а вклади в гривні - 142,92 млрд гривень.
Причин тому кілька. Перша - прибутковість. Депозитні ставки в гривні істотно перевищують прибутковість вкладів в іноземній валюті. Друга - девальваційні очікування населення знизилися до мінімуму.
"На валютному депозиті можна заробити 6% річних, а на гривневому - 12-15%. Тобто на гривневому вкладі можна заробити вдвічі більше. Тому люди і вважали за краще все частіше вклади у гривні. При цьому вони розуміли, що протягом року навряд чи будуть особливі зміни за валютним курсом", - пояснює член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
Депозити продовжать дешевшати
Що стосується прогнозів на 2011 рік, більшість банкірів упевнені: прибутковість депозитів продовжить знижуватися. Єдине, що може хоч трохи втішити вкладників - темпи падіння ставок будуть істотно нижче, ніж у 2010-му.
"Недостатня активність на ринку кредитування та підвищена ліквідність банківської системи дають підставу прогнозувати подальше зниження ставок. Однак це зниження буде менш відчутним, ніж у 2010 році, і більшою мірою торкнеться короткострокові депозити в нацвалюті", - прогнозує директор департаменту депозитів Універсал Банку Панайотіс Сарантопоулос.
Разом з тим Антон Тютюн вважає, що буде знижуватися і прибутковість внесків у доларах і євро. Причина - банкам просто нікуди вкладати залучений валютний ресурс. "Можлива заборона на кредитування фізосіб в інвалюті зменшить інтерес до валютних запозичень, в результаті банки продовжать зниження ставок за такими депозитами", - пояснює він.
Згідно із прогнозами банкірів, середня ставка за гривневими внесками буде коливатися в районі 13-15%, по валютних - не більше 7,5% річних. "Середня ставка за гривневими депозитами в 2011 році не перевищить 13%, за доларовими - від 5 до 7,5%, за вкладами у євро - 4%", - вважає Владислав Кравець.
Новим трендом в поточному році, на думку Кравця, стануть рублеві внески. "Ставки за депозитами в російських рублях будуть вищими, ніж у доларах або євро - 8-9%. Відповідно, інтерес вкладників до рубля буде рости, тому що він сьогодні виступає цілком прибутковим і зрозумілим доповненням у валютному депозитному портфелі", - відзначає банкір.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас