Нобелівський лауреат Юнус оскаржує у Верховному суді Бангладеш своє звільнення з банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нобелівський лауреат Юнус оскаржує у Верховному суді Бангладеш своє звільнення з банку

Казна та Політика
217
Відомий бангладешський економіст, нобелівський лауреат Мухаммад Юнус подав у середу апеляцію до Верховного суду, оскаржуючи прийняте у вівторок судове рішення, яке підтверджує його звільнення з посади керуючого банку, пише Бангладешська газета Daily Star з посиланням на офіційні джерела. Про це повідомляє РИА Новости.
У вівторок Високий суд Бангладеш (входить до складу Верховного суду) визнав законним рішення уряду про звільнення Юнуса з посади керуючого банку Grameen Bank і відхилив скаргу Юнуса на це рішення. Як повідомили пресі адвокати економіста, той подав петицію до Апеляційного департаменту Верховного суду. Адвокати вважають, що розгляд справи може початися вже в середу.
Юнус вважається одним з "отців" мікрокредитування. У 1976 році він почав практику видачі невеликих банківських кредитів без застави біднякам, які таким чином могли б почати невелику самостійну справу. У 2006 році Юнус і керований ним банк Grameen стали лауреатами Нобелівської премії миру за зусилля у створенні основ для соціального і економічного розвитку та новаторську практику мікрокредитування.
Минулого тижня Центральний банк прийняв рішення про відставку Юнуса, заявивши, що його перепризначення на посаду управляючого банку Grameen в 2000 році було неправомочним, оскільки йому тоді виповнилося 60 років. На думку ЦБ, перепризначення Юнуса порушує, зокрема, пенсійне законодавство, бо пенсійний вік в Бангладеш настає в 60 років. Сам економіст, якому тепер уже виповнилося 70 років, заявив, що займає пост керівника банком на законних підставах.
Банк Grameen, який створив і яким керував Юнус, видавав невеликі кредити небагатим людям. Частка приватних акціонерів банку становить 75%, ще 25% належать державі. Згідно з оцінками місцевих ЗМІ, клієнтами Grameen є кілька мільйонів людей, здебільшого - вихідці з бідних верств населення.
Проте останнім часом Юнуса стали звинувачувати у низці порушень банківського законодавства та в нецільовому використанні кредитів. Крім того, у пресі почала з'являтися інформація, що система, створена цим економістом, нібито спонукає клієнтів постійно брати кредити, навіть якщо це їм і не потрібно. У свою чергу прихильники Юнуса стверджують, що всі звинувачення проти економіста політично мотивовані, бо він відомий як критик чинного уряду.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас