СДПН і "Зелені" оскаржили в суді продовження термінів роботи АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СДПН і "Зелені" оскаржили в суді продовження термінів роботи АЕС

Енергетика
135
Депутати фракцій СДПН і "Зелених" у бундестазі подали скаргу до Конституційного суду з приводу ухваленого урядом Ангели Меркель закону про продовження терміну експлуатації 17 німецьких АЕС, повідомляє PR-Online. Позивачі вимагають визнати закон антиконституційним, оскільки він був ухвалений без схвалення федерального представництва земель - бундесрату.
Наприкінці лютого аналогічну скаргу до Конституційного суду направили п'ять федеральних земель, очолюваних соціал-демократами - Рейнланд-Пфальц, Берлін, Бранденбург, Бремен і Північний Рейн - Вестфалія. У скарзі відзначається, що оскільки в обов'язки земель, де розташовуються АЕС, входить забезпечення безпеки реакторів, усувати їх від вирішення питання про продовження терміну роботи АЕС неправомірно.
Ще одну скаргу до Конституційного суду 4 лютого направили активісти екологічної організації "Грінпіс" і група громадян, що проживають поряд з АЕС. Вони вказали на недостатню захищеність реакторів від можливих терактів з використанням літаків, а також звернули увагу на те, що процедура утилізації відпрацьованого ядерного палива не відповідає вимогам безпеки.
У вересні 2010 року уряд Ангели Меркель відмовся від ухваленої кабінетом Герхарда Шредера програми з відмови від атомної енергетики, відповідно до якої останній німецький реактор планувалося заглушити в 2022 році. Уряд продовжив терміни дії АЕС в середньому на 14 років, щоб забезпечити плавний перехід на нові джерела електроенергії без шкоди для економіки.
У жовтні закон про продовження термінів дії АЕС був схвалений бундестагом, де владна консервативно-ліберальна коаліція ХДС/ХСС і ВДП у своєму розпорядженні більшість. При цьому уряду вдалося обійти голосування в бундесраті, де владні партії більшістю не мають. Опозиція вже тоді заявила, що вважає подібний крок протизаконним, пообіцявши подати скаргу до Конституційного суду.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас