Кужель: Говорячи про хабарі, на митниці всі вказують на Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кужель: Говорячи про хабарі, на митниці всі вказують на Януковича

Казна та Політика
10269
Колишня глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель говорить, що в питанні хабарів на митниці всі вказують на президента Віктора Януковича.
"Для мене страшний біль - це Макаренко (голова Держмитслужби в уряді Тимошенко, зараз під арештом у справі "РосУкрЕнерго"). Я вважаю Макаренко глибоко порядною офіцером і фахівцем. Коли виникало питання на митниці, Макаренко відразу сідав, приїжджав, одразу були розборки - де затримка, хто вимагає хабарі", - зазначила вона, пише Українська правда.
"Сьогодні мені розвідники з митниці надіслали довідку про те, скільки недоотримав бюджет за минулий рік. Взяли коди зовнішньоекономічної діяльності і подивилися всі товари, що пройшли за цей час. Взяли за середніми цінами пана Макаренка - і вийшло, що в 2010 році повинно було прийти до бюджету на 26 мільярдів більше!", - повідомила Кужель.
Вона навела такий приклад: "Дівчина завозила контейнер з китайськими меблями. Раніше вона платила 22 000 гривень. Зараз їй кажуть - 66 тисяч плюс 40 тисяч, де 40 - це хабар".
"Коли ми відправили президенту звернення по митниці, я в відкриту написала про те, хто це може кришувати: "Віктор Федорович, нам скрізь показують на вас". Якщо це неправда, тоді ухваліть рішення по (нинішньому голові Держмитслужби) Калетнику", - заявила Кужель.
При цьому вона заперечує, що її боротьба з комуністом Калетником на митниці - це відповідь на боротьбу комуністів з лідером її партії Сергієм Тігіпком. "Якщо б я боролася з комуністами, то в мене є набагато більш цікаві матеріали", - сказала Кужель.
"На митниці нехай розбирається президент, тому що в кінцевому підсумку всі посилаються на нього, коли говорять, що хабарі йдуть "в общак "наверх", - підкреслила екс-глава Держкомпідприємництва.
При цьому вона зазначила: "Корупція за Ющенка була абсолютно інша. Те, що відбувається зараз я сприймаю просто як ковзанку".
"За Ющенка перші чотири місяці взагалі ніхто не брав, і бізнес весь кричав, що нічого не рухається, не вирішуються питання. А всі боялися брати, думали, раптом і справді в тюрми будуть садити. А потім взяли і підняли тарифи хабарів у десятки разів . Тобто, якщо в Київську міськадміністрацію можна було за 10 тисяч доларів зайти і вирішити питання, то після цього стало 100 тисяч", - розповіла Кужель.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас