Moody's знизило рейтинг держоблігацій Греції з Ва1 до В1/"негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило рейтинг держоблігацій Греції з Ва1 до В1/"негативний"

Казна та Політика
222
Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг урядових зобов'язань Греції з Ва1 до рівня В1, прогноз по рейтингу "негативний". Про це йдеться в повідомленні рейтингового агентства, передає РБК.
Таким чином, Moody's завершило перегляд рейтингу Греції, про який повідомлялося 16 грудня 2010 року.
За словами аналітиків рейтингового агентства, рішення знизити рейтинг Греції викликане трьома різними причинами. Першою з них у Moody's називають той факт, що незважаючи на доволі "амбітні" плани уряду країни проводити структурні реформи в країні і вживати різні заходи для консолідації державного бюджету, до останнього часу Афінам так і не вдалося досягти серйозного прогресу в цій справі.
Крім того, в Moody's залишилися незадоволені тим, що у Греції все ще не виходить підвищувати рівень державних доходів. Нарешті, третьою важливою причиною стало занепокоєння щодо того, що грецькій владі так і не вдасться виконати ту програму фінансового оздоровлення, яка стала головною запорукою видачі кредитних коштів Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом (МВФ) в 2010 р.
У той же час, в рейтинговому агентстві попередили, що в майбутньому можливе подальше зниження грецького рейтингу. Це, на думку експертів Moody's, відбудеться в тому випадку, якщо програма зміцнення фінансового становища Греції і далі буде проходити недостатньо активно, не приносячи запланованих результатів. Тим не менш, якщо Греції вдасться наростити державні доходи (наприклад, від продажу держмайна), посилити фіскальну консолідацію і ефективно проводити реформи, Moody's буде готове піти на підвищення рейтингу.
Нагадаємо, 16 грудня минулого року Moody's помістило рейтинг Ва1 облігацій Греції за зобов'язаннями у національній та іноземній валютах у список на перегляд з можливістю зниження. Тоді повідомлялося, що рішення помістити рейтинг облігацій Греції в список на перегляд пов'язане з тим, що в агентстві не впевнені в успіхах програми скорочення зовнішнього боргу уряду до прийнятного рівня; значного зниження надходжень до бюджету цієї країни в 2010 р., а також тих умов економічної допомоги Греції, які виникнуть у разі, якщо її ринки залишаться закритими.
У листопаді 2010 р. стало відомо, що статистичне агентство Євросоюзу Eurostat переглянуло дані щодо дефіциту бюджету Греції за підсумками 2009р. з 13,6% до 15,4%. За уточненими даними Eurostat, обсяг грецького держборгу на кінець 2009 р. досягав 298 млрд євро, або 126,8% від ВВП країни.
У травні 2010 р. Греція домовилася з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом (МВФ) про надання їй фінансової допомоги на 110 млрд євро у вигляді трирічної програми кредитування за пільговими ставками - значно нижчими від ринкових, що допомогло країні уникнути суверенного дефолту. Натомість Афіни зобов'язані проводити радикальну програму скорочення бюджетного дефіциту. У жовтні 2010 р. грецький уряд представив проект бюджету на 2011 р., який передбачає скорочення бюджетного дефіциту до 7% ВВП. Нормативи Євросоюзу, закладені так званою Маастрихтською угодою, допускають бюджетний дефіцит у розмірі не більше 3% ВВП.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас