Вінський: За рахунок детінізації економіки бюджет Пенсійного фонду можна подвоїти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вінський: За рахунок детінізації економіки бюджет Пенсійного фонду можна подвоїти

Казна та Політика
324
Екс-міністр транспорту і зв'язку Йосип Вінський вважає, що бюджет Пенсійного фонду можна подвоїти за рахунок детінізації економіки. Про це він заявив в інтерв'ю агентству "РБК-Україна".
"Третина цих зовсім не гіпотетичних коштів ховається в тіні реального ВВП, третина повинна бути вилучена з доходів злісних неплатників фізичних, решта знаходиться у конвертах з зарплатою "сірих" компаній, що ведуть подвійну бухгалтерію, заощаджуючи свої витрати", - заявив Вінський.
"Але тут владі потрібно попрацювати, реально показати, що вона сильна. Безумовно, це важче, ніж підняти пенсійний вік або пенсійний стаж", - сказав він.
"Беремо дані Держкомстату за 2009 рік. ВВП розподілився таким чином: оплата праці найманих працівників - 51%, податки - 13%, валовий прибуток, змішаний дохід - 36%... Для порівняння, в 1991 році частка зарплати у ВВП України становила 59%, а частка зарплати у ВВП США сьогодні - близько 75%. Проста арифметика: якщо ми забезпечимо в Україні справедливий розподіл (читай - зростання зарплати) хоча б до пропорції США, то доходи ПФ автоматично зростуть в 1,5 рази. Але зрозуміло, що влада повинна при цьому обмежити олігархів, які мають надприбуток, тому що 36% валового прибутку в структурі ВВП немає в жодній країні Євросоюзу. І тоді дивними і непотрібними стануть вимоги про підвищення планки пенсійного віку, маніпуляції з трудовим стажем і інші несуттєві камінці спотикання ідеологів безглуздої реформи", - сказав він.
"Тому коли влада скаржиться: у країні немає коштів, треба розуміти - вона ще нічого не зробила для того, щоб вони в ПФ з'явилися", - зазначив Вінський.
"...Ідеологія, на якій ґрунтується урядовий закон про правове забезпечення реформування пенсійної системи, є хибним. Турботі про людей там місця немає. Я бачу тут чисто технократичний підхід до реформи пенсійної системи", - вважає він
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас