У Парижі сьогодні стартує судовий процес у справі Жака Ширака — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Парижі сьогодні стартує судовий процес у справі Жака Ширака

Казна та Політика
308
Жак Ширак стане першим французьким Президентом, притягнутим до суду після своєї відставки. Процес, який відкривається сьогодні в Парижі, стосується двох справ, порушених у зв'язку з підозрами у створенні фіктивних робочих місць у столичній мерії, передає радіо "Маяк".
Колишній глава держави, якому зараз 78 років, втратив юридичну недоторканність після відходу з поста Президента республіки в 2007 р. Він звинувачується в тому, що під час перебування мером Парижа незаконно прийняв у штати мерії на початку 90-х рр. кілька працівників з апарату власної партії "Об'єднання на підтримку республіки" для підготовки президентської виборчої кампанії. Ці звинувачення Ширак категорично відкидає.
За його словами, два десятки випадків працевлаштування, що фігурують в досьє, були "абсолютно законними" і "корисними паризькому муніципалітету". Проте звинувачення схильне розцінювати ці дії як "розкрадання громадських коштів" і "зловживання довірою". Подібні правопорушення, відповідно до чинних правил, можуть спричинити тривале тюремне ув'язнення, штраф в 150 тис. євро і втрату виборчих прав.
У справі проходять ще дев'ять осіб. Це два колишні директори кабінету мера Мішель Руссо і Ремі Шардон і сім підозрюваних у занятті "фіктивних" посад або використанні послуг персоналу, оплачуваного мерією. У числі останніх - онук генерала Шарля де Голля, колишній депутат парламенту Жан де Голль.
На прохання адвокатів 78-річному Шираку дозволено не бути присутнім в залі суду в перший день процесу, коли повинні розглядатися процедурні питання. Але вже наступного дня, 8 березня, йому належить особисто давати свідчення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас