ЗМІ: Німеччина поставляла Лівії озброєння на мільярди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Німеччина поставляла Лівії озброєння на мільярди

Казна та Політика
519
Німеччина в період з 2005 по 2009 рік поставила Лівії озброєнь на загальну суму 83,5 млрд євро. Тільки в 2009 році обсяг поставок склав 53,2 млрд євро. Лівії були поставлені позашляховики, вертольоти, засоби зв'язку та обладнання для їх глушіння, а також радари.
Про це повідомляє газета Saarbrücker Zeitung, посилаючись на офіційну відповідь уряду на запит фракції Лівої партії в бундестагу.
Як відзначає газета, в 2009 році поставки озброєнь з Німеччини до країн Близького і Середнього Сходу досягли свого піку. Їх обсяг склав майже 1,1 млрд євро. Одержувачами озброєнь були Лівія, Єгипет, Бахрейн і Саудівська Аравія. Примітно, що в 2009 році уряд відхилив поставки зброї всього лише на 24,4 млн євро.
У заяві уряду в зв'язку з цим підкреслюється, що Німеччина "дуже ретельно" дбає про те, щоб зброя використовувалася з метою підтримання миру, безпеки і стабільності в регіоні. Той факт, що деякі запити були відхилені, є "ознакою акуратної і диференційованої політики у сфері експорту озброєнь", вказується в документі.
Проте заступник голови фракції Лівої партії в бундестагу Ян ван Акен назвав це твердження "поганим жартом", оскільки фактично уряд відхилив лише 2 відсотки запитів з близькосхідного регіону, а у випадку з Лівією - лише 0,1 відсотка.
"Диктатор Каддафі отримав від Німеччини важливе військове обладнання, за допомогою якого він тепер може вести війну проти власного повсталого народу, - заявив ван Акен в інтерв'ю Saarbrücker Zeitung. - Що ж стосується вертольотів і бойових радарів, то вони, крім усього іншого, призначені для недопущення та подолання заборонених для польотів зон. А це робить збройне втручання Заходу в Лівії ще більш авантюристичною й сумнівною витівкою".
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас