Зростання обсягів банківського корпоративного кредитування може досягти 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання обсягів банківського корпоративного кредитування може досягти 15%

Кредит&Депозит
758
Пріоритети в кредитуванні визначалися банками на підставі динаміки розвитку галузей економіки і якості обслуговування позичальниками кредитів у 2008-2009 рр. Причому опитані банкіри запевняють, що на їх підставі позики в поточному році "світять" далеко не всім.
Харчовий пріоритет
"Безперечним лідером у рейтингу пріоритетів для більшості банків сьогодні є агропромисловий комплекс, який продемонстрував зростання обсягів виробництва під час кризи. Крім АПК і харчової промисловості, пріоритетними є державний сектор, металургія і торгівля", - говорить директор департаменту корпоративного кредитування Альфа-Банку (Україна) Ірина Скороходова. Саме вони, на думку банкірів, зможуть якісно обслуговувати відносно дорогі кредити. "Найбільш перспективні галузі - це ті, що мають вищий потенціал росту в порівнянні із середнім рівнем в економіці, реальні активи, а також низьке боргове навантаження", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександр Печеріцин.
А заступник голови правління, директор з корпоративного бізнесу VAB Банку Олексій Саливон серед пріоритетних галузей називає також хімію і машинобудування. "Більш цікавими в 2011 р. будуть виробники, яким необхідно інвестувати в модернізацію виробничих потужностей", - додає Патрік Пражак, директор департаменту корпоративного бізнесу "Ерсте Банку".
Втім, голова наглядової ради банку "Центр" Олександр Охріменко нарівні з будівництвом відносить машинобудування до списку галузей-аутсайдерів. "Машинобудівників кредитувати невигідно. Їм потрібні дуже "довгі" кредити і при цьому у них завжди проблеми з реалізацією продукції", - відзначає він. Мало шансів на отримання позик і в автодилерів. Майже немає їх у стартапів, причому в будь-якій галузі.
Застава як пропуск
Разом з тим, приналежність до певної галузі, як уточнює Ірина Скороходова, не є вироком. Головним при прийнятті рішення для більшості банків є фінансовий стан потенційного позичальника, його можливість обслуговувати кредит і хороша репутація. Інші параметри кредиту залежать саме від цих показників.
У разі наявності всього перерахованого банки навіть готові йти на поступки клієнтам. Особливо якщо позичальник дає якісну заставу. У залежності від термінів кредитування та розміру застави ставки можуть відрізнятися на десять і більше відсоткових пунктів. "Міра поступок багато в чому залежить також від обсягу співробітництва клієнта з банком по некредитному продукту", - додає Артем Баранов, керівник управління корпоративного бізнесу "ПроКредит Банку". Найякіснішою заставою при цьому вважається банківський депозит. Далі за ранжиром йде ліквідна нерухомість.
Як додаткова застава можуть розглядатися товари в обороті, а також майнові права на виручку. Однак кредитування під оборот компанії дуже ризиковане. Відповідно ставки теж високі, а термін кредитування - найкоротший. "Терміни кредитування залежать від структури і суті угоди. Так, робочий капітал фінансується терміном до року, інвестиції - до п'яти років або більше", - коментує Пражак.
Нелояльні відсотки
Великі корпоративні клієнти в окремих випадках можуть претендувати на більш лояльні умови (починаючи від 12%). За прогнозами банкірів, протягом поточного року ставки за корпоративними кредитами в цілому будуть поступово знижуватися. Протягом першого півріччя можливе зниження ставок у середньому до 15-18% на ринку. До кінця року вони можуть знизитися до 14-17%. Розміри ставок будуть залежати від вартості ресурсів і збереження позитивних макроекономічних трендів.
Разом з тим, відзначає Охріменко, головним чинником для позичальників зараз стає не ставка за кредитом, а умови оцінки застави. Вказують банкіри і на дефіцит фінансово стійких позичальників, недосконалість законодавства у частині захисту прав кредиторів і непрозорість українських судів. "Слабким місцем у розвитку корпоративного фінансування є "закредитованість" багатьох українських підприємств, а також непрозорість бізнесу", - відзначає Патрік Пражак.
Наявність у банків об'ємних портфелів проблемної заборгованості в поточному році змусить їх закладати збитки минулих періодів у ставки за новими кредитами. Що, звісно, не забуде позначитися на активності кредиторів. "Оскільки наявність проблемних кредитів впливає на низку економічних нормативів банків, то обмеження стосуватимуться в основному граничних розмірів кредитів "в одні руки", а також загального обсягу кредитного портфеля банківської установи", - пояснює директор департаменту активних операцій ПАТ "АКБ "КИЇВ" Євген Соболєв.
За прогнозами учасників ринку, вихід банківської системи на докризовий рівень корпоративного кредитування можливий не раніше другої половини 2012 р. "При стриманому сценарії розвитку економіки збільшення обсягів кредитування підприємств можливе в межах 10% на ринку", - прогнозує Олексій Саливон. Якщо ж темпи зростання економіки підуть у випередження поточних прогнозів, то показник зростання обсягів кредитування до кінця року може досягти і 15%. Щоправда, згідно з офіційною статистикою НБУ, рівень корпоративного кредитування вже значно вищий від докризового.
Руслан Кисляк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас